Reklama

Zupy

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Krem z pora z wędzonym pstrągiem i twarogiem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

2 pory
cebula
3 obrane ziemniaki
10 dag masła
250 ml śmietanki 30 proc.
1 pęczek koperku
1 wędzony pstrąg
10 dag tłustego twarogu
sól
pieprz

Wykonanie:

Pory, cebulę i ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na maśle. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać wodą. Można również, zamiast wody, użyć wywaru warzywnego lub drobiowego. Gdy warzywa będą miękkie, wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować. Następnie zupę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Doprawić do smaku i podawać z posiekanym koperkiem, porwanym na drobne kawałki filetem pstrąga i pokruszonym serem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-08-05 13:36

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kresowa zupa śliwkowa

Siostra Olga, nazaretanka pracująca na misjach na Wschodzie, poleca kresową zupę śliwkową.

1 kg bardzo dojrzałych śliwek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany cynamon cukier wanilinowy 2-3 goździki
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Wtorkowe wesele

2025-01-16 10:27

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

źródło: pixabay.com

Cud jest nie tylko przrekroczeniem naturalnych praw, ale zawiera Boże orędzie. Świadkowie cudów Jezusa nie tyle pytali: "Jak to jest możliwe?", ile raczej: "Co Bóg chce nam przez to powiedzieć?".

CZYTAJ DALEJ

Spotkanie opłatkowe w PANS w Przemyślu

2025-01-17 09:18

Łukasz Sztolf

W spotkaniu uczestniczył abp Adam Szal

W spotkaniu uczestniczył abp Adam Szal

W środę, 15 stycznia 2025 r., w murach Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Przemyślu odbyło się tradycyjne spotkanie opłatkowe. W wydarzeniu wziął udział abp Adam Szal, a muzycznie uświetnił je występ małych kolędników z grupy „Tygrysków” z Przedszkola im. Marii Montessori w Przemyślu.

W krótkim przemówieniu metropolita przemyski zachęcił, aby odwiedzić kaplicę boczną w Bazylice Archikatedralnej w Przemyślu, gdzie przechowywany jest Najświętszy Sakrament. Znajduje się tam piękna polichromia. – Jest tam przedstawiona piękną kobieta, ubrana w bogate szaty, przyozdobioną w różne klejnoty. Ale przede wszystkim trzymającą w ręku dwa przedmioty: otwartą księgę i kotwicę – opisywał hierarcha i tłumaczył, że to sposób na ukazanie chrześcijańskiej nadziei, która jest potrzebna każdemu człowiekowi.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję