Składniki:
1 kg mąki
1,5 kostki masła
1 łyżka smalcu
1 szklanka śmietany
4 żółtka
6 łyżek octu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4-6 łyżek cukru
* * *
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na kilka godzin do lodówki. Wysmarowane tłuszczem foremki wykładać cienko ciastem i piec w temp. 150oC na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć ciastka z foremek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Nadzienie:
20 dag orzechów
1 szklanka mleka
20 dag cukru pudru
1 kostka masła
* * *
Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem, zostawić do ostudzenia. Cukier utrzeć z masłem, dodając po łyżce orzechów, wymieszać. Masą wyłożyć ciastka, składając połówki w orzeszki.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek