Reklama

Z zakonnej kuchni

Marmolada bez cukru

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nie sposób wymienić wszystkich zalet jabłek. Regulują żołądek, leczą biegunkę i zaparcia, wzmacniają pracę serca, wspaniale działają na krążenie krwi. Pektyny i kwasy organiczne w nich zawarte zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w jamie ustnej. Zalecane są w dietach odchudzających. Bogate w wapń i krzem, wzmacniają włosy i paznokcie. Mawia się, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala.

Śliwki węgierki mają tyle pektyn co jabłka, zawierają sporo wapnia, żelaza i fosforu, witaminy B i A. Suszone zwielokrotniają właściwości odżywcze.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przepis bez cukru nie zadowoli łasuchów, docenią go za to diabetycy. Marmolada podana na zimno z miodem gryczanym to smaczny deser.

Składniki:

Reklama

• 3 kg jabłek antonówek
• 2 kg śliwek węgierek

Wykonanie:

Owoce umyć. Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Śliwki wydrylować. Osobno prażyć owoce do miękkości. Następnie zlać masę jabłkową i śliwkową do jednego garnka. Całość wymieszać i prażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą marmoladę wlać do słoików. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Można też wyparzyć słoje wrzątkiem, wlać do nich gorącą marmoladę i mocno zakręcić. Całość okryć dobrze kocem i zostawić na kilka godzin do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porcja na 8 słoików o pojemności 250 ml.

2014-09-17 07:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodko-warzywne inspiracje na jesień

Niedziela Ogólnopolska 47/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Warzywa w cieście? Dlaczego nie! Ciasta z warzywami są mniej kaloryczne i bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków.

Warzywa mogą być jedzone nie tylko w postaci wytrawnej – można je przyrządzić również na słodko, i to w smakowitym wydaniu. Jeśli mamy kłopot z dziećmi lub wnukami niejadkami, poniższy przepis sprawdzi się, by „przemycić” warzywa w menu. Warzywa dodane do ciasta wpływają na poprawę jego wilgotności oraz zwiększają jego wartość odżywczą i jakość. Mogą również upięknić ciasto, zmieniając jego kolor (czynią to np. szpinak czy buraki). Do ciast warto wykorzystywać warzywa korzenne, takie jak marchew czy burak. Świetnie sprawdzą się również dynia, a nawet kabaczek. Zielone ciasto pozyskamy z liści szpinaku, a listki świeżej bazylii oberwane z dwóch małych roślin, dodane do kremu, rewelacyjnie zmienią smak na orzeźwiający bazyliowy.

CZYTAJ DALEJ

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Pio Si/pl.fotolia.com

Od Wielkiego Czwartku Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

Wielki Czwartek jest szczególnym świętem kapłanów. Rankiem, jeszcze przed wieczornym rozpoczęciem Triduum Paschalnego, ma miejsce szczególna Msza św. Co roku we wszystkich kościołach katedralnych biskup diecezjalny wraz z kapłanami (nierzadko z całej diecezji) odprawia Mszę św. Krzyżma. Poświęca się wówczas krzyżmo oraz oleje chorych i katechumenów. Przez cały rok służą one przy udzielaniu sakramentów chrztu, święceń kapłańskich, namaszczenia chorych, oraz konsekracji kościołów i ołtarzy. Namaszczenie krzyżem świętym oznacza przyjęcie daru Ducha Świętego.. Krzyżmo (inaczej chryzma, od gr. chrio, czyli namaszczać, chrisis, czyli namaszczenie) to jasny olej z oliwek, który jest zmieszany z ciemnym balsamem.

CZYTAJ DALEJ

Msza Krzyżma. W Chrystusie wzrastamy i przynosimy owoce

2024-03-28 13:30

Archikatedra lubelska

Kapłani są namaszczeni i posłani, aby głosić Chrystusa i dawać świadectwo Ewangelii słowem i życiem - powiedział abp Stanisław Budzik.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję