Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych, przyjechała do nas z Włoch. Delikatna w smaku, lekkostrawna, zawiera sporo witaminy A i soli mineralnych. Można ją przyrządzać jak kabaczka.
Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Występują jej odmiany słodkie, półsłodkie i ostre, w zależności od zawartości kapsaicyny substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Zawiera sporo witamin, najwięcej C, która nie rozkłada się podczas gotowania, zapiekania czy smażenia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Leczo w słoiku to danie wegetariańskie. Doskonale smakuje z wędliną wystarczy pokroić cebulę w piórka, zrumienić ją na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, lekko podsmażyć, dodać leczo ze słoika i wymieszać.
Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Składniki:
• 1 kg cukinii
• 1 kg papryki (różnokolorowej)
• 1 kg pomidorów
• przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Całość dusić w garnku do miękkości. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, dodać do cukinii z papryką, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Słoje wyparzyć wrzątkiem, napełnić je leczo. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 min. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Porcja na 3 słoje o pojemności 1l.