Reklama

Z zakonnej kuchni

Piernik domowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przygotowania do Bożego Narodzenia - nie tylko te duchowe - rozpoczynają się już w Adwencie. Zgodnie z tradycją, w wielu domach pieczone są pierniki, zarówno ciastka, jak i ciasto. Odpowiednio przechowywane, długo zachowują świeżość, więc można je przygotować dużo wcześniej przed świętami.

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 2 szklanki miodu
• 1 ¼ szklanki cukru
• 3-4 jajka
• 1 szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy
• 1 ½ szklanki mleka
• 4 łyżki zmielonych przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
• 3 łyżki kakao
• 1 płaska łyżka amoniaku
• bakalie: 5 dag rodzynek, 10 dag suszonych fig, 20 dag łuskanych orzechów, 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez gęste sito. Miód lekko zrumienić z cukrem w rondlu i wymieszać z przyprawami. Gorący wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać do mąki, wymieszać, dodać tłuszcz i kakao. Wyrabiać drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Ciasto powinno być gęste. Nazajutrz dodać jajka, posiekane bakalie oraz amoniak, rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dokładnie wymieszać. Foremki - najlepiej wąskie, podłużne - wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić je ciastem do połowy wysokości. Piec w piekarniku w temp. 160oC ok. 1 godz. Przed wyjęciem ciast z piekarnika sprawdzić, czy są upieczone, nakłuwając je patyczkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień po upieczeniu owija się je w pergamin, a następnie w czystą ściereczkę i wkłada do woreczka foliowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-12-02 14:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu z owocami

Niedziela Ogólnopolska 29/2014

[ TEMATY ]

ciasta

Pixabay.com

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Klasyczne tiramisu, składa się z warstwy biszkoptu – nasączonego bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto – i kremu z serka mascarpone.
My proponujemy ten deser w wersji owocowej – jest równie smaczny.

2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietanki kremowej 25 dag owoców (do wyboru: malin, jagód, borówek amerykańskich) 2 paczki biszkoptów pół szklanki mleka kakao
CZYTAJ DALEJ

Panie, ucz mnie uczciwości i gotowości niesienia pomocy potrzebującym!

2024-12-12 07:49

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Tomsickova/fotolia.com

Adwent jest zaproszeniem do zwracania uwagi na rzeczy proste, przede wszystkim zaś na osoby, które są obok. Do rzeczy zwyczajnych, lecz ważnych, należą: radość, wdzięczność, pokora, świadomość swoich obowiązków i powołania, uczciwość w życiu, sumienność, szczere poczucie odpowiedzialności. Nimi więc mamy obdarowywać bliskich.

Gdy Jan nauczał nad Jordanem, pytały go tłumy: «Cóż mamy czynić?» On im odpowiadał: «Kto ma dwie suknie, niech się podzieli z tym, który nie ma; a kto ma żywność, niech tak samo czyni». Przyszli także celnicy, żeby przyjąć chrzest, i rzekli do niego: «Nauczycielu, co mamy czynić?» On im powiedział: «Nie pobierajcie nic więcej ponad to, co wam wyznaczono». Pytali go też i żołnierze: «a my co mamy czynić?» On im odpowiedział: «Na nikim pieniędzy nie wymuszajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na waszym żołdzie». Gdy więc lud oczekiwał z napięciem i wszyscy snuli domysły w swych sercach co do Jana, czy nie jest Mesjaszem, on tak przemówił do wszystkich: «Ja was chrzczę wodą; lecz idzie mocniejszy ode mnie, któremu nie jestem godzien rozwiązać rzemyka u sandałów. On będzie was chrzcił Duchem Świętym i ogniem. Ma on wiejadło w ręku dla oczyszczenia swego omłotu: pszenicę zbierze do spichlerza, a plewy spali w ogniu nieugaszonym». Wiele też innych napomnień dawał ludowi i głosił dobrą nowinę.
CZYTAJ DALEJ

Papież Franciszek kończy 88 lat

2024-12-16 20:12

[ TEMATY ]

Franciszek

Vatican Media

Jutro przypada 88. rocznica urodzin papieża Franciszka. Argentyński kardynał Jorge Mario Bergoglio, który od 13 marca 2013 jest 266. biskupem Rzymu, miał w chwili wyboru 76 lat i do tego czasu przez 16 lat był metropolitą swego rodzinnego miasta - Buenos Aires. Do 2011 przed dwie trzyletnie kadencje był przewodniczącym episkopatu swego kraju. Jest pierwszym Argentyńczykiem i w ogóle mieszkańcem Ameryki, a także pierwszym jezuitą, który został wybrany na najwyższy urząd w Kościele katolickim. Również jako pierwszy przybrał imię Franciszek. Jak sam powiedział tuż po pierwszym ukazaniu się zgromadzonym na Placu św. Piotra, kardynałowie wybrali papieża „z końca świata”.

Obecny papież urodził się 17 grudnia 1936 w Buenos Aires jako jedno z pięciorga dzieci w rodzinie włoskiego imigranta - pracownika kolei. Z wykształcenia jest technikiem chemikiem. 11 marca 1958 wstąpił do Towarzystwa Jezusowego - nowicjat odbywał w Chile, gdzie kształcił się w zakresie przedmiotów humanistycznych, a następnie w Kolegium św. Józefa w podstołecznym San Miguel, uzyskując tam licencjat z filozofii. Studiował następnie literaturę i psychologię w Kolegium Maryi Niepokalanej w Santa Fe i w Kolegium Zbawiciela w Buenos Aires.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję