Składniki:
ciasto:
• 6 jajek
• szklanka cukru
• szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kakao
krem:
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• cukier wanilinowy
• 20 dag masła
• 2 szklanki mleka w proszku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
polewa:
• czekolada mleczna
• 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puch. Powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszając. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C ok. ½ godziny.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Miękkie masło dokładnie utrzeć. Dodawać po trochu zimne mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać, aż powstanie krem.
Przygotować polewę – rozpuścić czekoladę z 4 łyżkami mleka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa krążki, przełożyć połową kremu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać.
Polać polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi.
Wykonanie: Graziako