Składniki:
ciasto:
• 50 dag mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 3 żółtka
• ¼ kostki masła
• 2 łyżki cukru pudru
• 3 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli
Masa:
• 2 szklanki białego maku (ew. czarnego)
• 2 szklanki cukru
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka słodkiej śmietanki
• ½ laski wanilii
• 10 dag bakalii
Dodatkowo:
• lukier, orzechy, migdały
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka ubić z cukrem pudrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mak zaparzyć, odsączyć, przepuścić przynajmniej dwa razy przez maszynkę. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło, podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając.
Śmietankę z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do masy makowej i razem podgrzewać aż do uzyskania gęstej masy. Dodać pokrojone bakalie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić na trójkąty. Na każdy kłaść trochę masy i formować rogaliki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.
Wykonanie: Graziako