Składniki:
• 1 szklanka miodu
• 1 szklanka cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 15 dag masła lub margaryny
• 1 szklanka kwaśnego mleka
• 5 żółtek
• 1,2 kg mąki
• przyprawa do piernika
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Masło, miód i cukier roztopić w garnku, przestudzić. Dodać żółtka i wszystko połączyć z mąką wymieszaną z sodą, amoniakiem i przyprawą do piernika (można ją zastąpić samodzielnie wykonaną mieszanką przypraw: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej). Dodać kwaśne mleko.
Wyrobić ciasto, rozwałkować.
Wykrawać pierniki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 200°C.
Po wystudzeniu ozdobić według uznania lukrem lub czekoladą.
Wykonanie: Graziako