Chleb i wino to materia sakramentu Eucharystii. Do ważności Mszy św. konieczne jest, aby spełniały one warunki, to znaczy, aby hostia była prawdziwym przaśnym chlebem, a wino wytwarzane było z winnych gron, bez żadnych „ulepszaczy”. Kiedyś nie było z tym problemu, bo wypiekiem komunikantów i wyrobem wina do Mszy św. zajmowały się zakony. Dziś w wielu miejscach rządzi wolny rynek. Prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów kard. Robert Sarah wysłał do biskupów na całym świecie list, w którym prosi, aby uwrażliwiali oni swoich księży na dbałość o jakość materialnego składnika sakramentu Eucharystii. Zaleca się biskupom, aby sami dawali producentom specjalne certyfikaty po wcześniejszym upewnieniu się, że sposób przygotowania hostii i wina odpowiada normom Kościoła. Kard. Sarah przypomina np. w liście, że hostia nie może być zupełnie bezglutenowa, czyli taka, która nie zawiera mąki pochodzącej ze zboża.
Pomóż w rozwoju naszego portalu