Pierogi z soczewicą mogą być smaczną alternatywą dla popularnych pierogów ruskich czy z mięsem, tym bardziej że smak farszu jest podobny do mięsnego. Soczewica jest ponadto wysokowartościowym źródłem białka, dlatego warto ją uwzględniać w diecie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
• 1 kg mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• jajko
• 3 szklanki ciepłej wody
• 1 szklanki mleka
• 1 płaskiej łyżeczki soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wlać gorące mleko. Wymieszać widelcem. Dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść ciasto – dobrze wyrobić.
SKŁADNIKI na FARSZ:
• 30 dag soczewicy czerwonej
• 1 cebula
• ok. łyżeczki masła
• przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, czosnek
WYKONANIE:
Soczewicę umyć i namoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Odparować lub zlać wodę i rozgnieść soczewicę tłuczkiem albo przemleć w maszynce. Dodać przyprawy i przesmażoną na maśle cebulę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 min na wolnym ogniu. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami lub z cebulą przesmażoną na maśle.