Składniki:
• 20 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 10 dag margaryny
• 1 jajko
• szczypta soli
• 6 jabłek (miękkich)
• garść rodzynek
• 3 łyżeczki miodu
• cukier puder
• cynamon
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, podzielić na 6 kwadratów. Jabłka obrać (nie przepoławiać) i wykroić z nich gniazda nasienne.
Otwory wypełnić miodem i rodzynkami.
Każde jabłko ułożyć na kwadracie ciasta i je nim oblepić, zwijając rogi kwadratów do góry.
Jabłka poukładać wydrążoną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 25 min w temp. 170oC.
Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Opracowanie: Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu