Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 1 szklanka mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• 50 dag śliwek węgierek
• 2 łyżki masła
• łyżeczka cynamonu
• cukier brązowy do obsypania
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 30 min w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki. W misce umieść ziemniaki, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i pozostaw w lodówce pod przykryciem na kilkanaście minut. Ciasto rozwałkuj i podziel nożem na niewielkie kawałki (wystarczające do otoczenia śliwki). Włóż śliwki w ciasto i zawiń. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć knedle. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min – do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle polej roztopionym masłem, posyp cynamonem i brązowym cukrem.