Tak, mrożenie surowych jaj przedłuża ich świeżość. Trzeba jednak pamiętać o podstawowej zasadzie: nie zamraża się jaj w skorupce!
Przed mrożeniem jaja myje się i przygotowuje czyste pojemniki. Nie powinno się jaj ubijać, aby ich nie napowietrzyć. Najlepiej zamrażać żółtko z białkiem tylko lekko skłócone, bez dodatków, np. pojedynczo w plastikowym pojemniku na kostki lodu owiniętym folią. Dobrze zamrożone w formie kostek, przełożone do szczelnie zamykanych pojemników przechowają się w zamrażarce w temperaturze –18° C nawet przez pół roku. Dużo smaczniejsze są jednak zamrożone na kilka tygodni. Gdy zamraża się większe ilości jaj trzeba zapisać w pojemniku datę zamrożenia i liczbę jaj. Trzeba pamiętać o tym, że jaja rozmraża się powoli w lodówce, przez noc. Rozmrożone wykorzystuje się już następnego dnia do wypieków, jajecznicy, omletu, sosu czy zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jak mrozić surowe żółtko jaja?
Trzeba je rozbić widelcem. Na 4 żółtka dodaje się dużą szczyptę soli lub pełną łyżeczkę cukru, aby nie były galaretowate po rozmrożeniu. Zamrożone surowe żółtka jaj najlepiej spożyć w ciągu kilku tygodni.
Jak mrozić surowe białko jaja?
Aby białko nie miało skrzepów, dodaje się szczyptę soli lub szczyptę cukru i rozbija widelcem. Pojemnik do mrożenia musi być suchy. Po rozmrożeniu można łatwo ubić białko na sztywną pianę, jeśli nie ma w nim śladów żółtka ani wody. Piana będzie miała większą objętość, jeśli rozmrożone białko będzie miało temperaturę pokojową. Mrożone białka jaj przechowuje się przez 8-10 miesięcy. >>n