Składniki:
3 kg pomidorów
1 seler
1 por
1 czerwona papryka
25 dag cebuli
20 dag cukru
2,5 łyżki soli
1 szklanka octu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki w proszku
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i przełożyć do dużego rondla. Dodać pozostałe pokrojone warzywa, dusić wszystko razem na małym ogniu. Gdy zmiękną, zblendować lub przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać sól, cukier, ocet i przyprawy korzenne (można dodać je w woreczku, a na końcu wyjąć). Gotować keczup, aż zgęstnieje, a woda odparuje. Następnie przelać do małych słoiczków i gorące zakręcać. W lodówce przechowywać do 2 tygodni.
Jeśli keczup nie jest przeznaczony do szybkiego zużycia, zapasteryzować (20 minut).
Pomóż w rozwoju naszego portalu