Przez 10 lat prowadzono obserwację oczu u osób, które zwiększyły spożycie witaminy C. Wyniki badań były następujące: progresja zaćmy spadła o 33% w odniesieniu do osób, u których spożycie witaminy C było znacznie mniejsze. Badania te pokazały również, że większy wpływ na zaćmę miały czynniki środowiskowe, takie jak dieta, niż czynniki genetyczne.
Witamina C wpływa na regenerację rogówki oraz wspomaga syntezę kolagenu, który jest istotnym składnikiem naczyń krwionośnych oka. Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce, takie jak: aronia, porzeczka, dzika róża, poziomki, truskawki, cytrusy, a także warzywa: zielona pietruszka, papryka, kapusta kiszona, jarmuż, szpinak, chrzan.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kolejnymi witaminami z grupy antyoksydantów obok witaminy C są witamina A oraz E. Uzupełniają się wzajemnie i wzmacniają swoje działanie w walce z wolnymi rodnikami. Witamina A zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej oraz tzw. kurzej ślepocie. Najlepszym źródłem witaminy A są produkty bogate w beta-karoten, takie jak: marchew, dynia, pomidor, papryka, por, szczaw, szpinak, cykoria, mango, melon. Witamina E zapewnia natomiast szczelność błon komórkowych oczu. Najlepszym jej źródłem są oleje roślinne nierafinowane: słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy oraz nasiona zbóż.
Aby witaminy A i E dobrze się wchłaniały, trzeba je spożywać w obecności tłuszczów, np. masła lub oliwy.