Składniki (na 1 porcję):
100 g jarmużu (większe liście oderwane od łodyg będą służyły jako liście kapusty)
80 g mięsa z piersi kurczaka
10 g selera
5 g pietruszki (korzeń)
5 g pora
5 g cebuli
ząbek czosnku – do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz – do smaku
30 g kaszy gryczanej
90 g marchwi
sos pomidorowy ze słoika/pomidory w puszce
Wykonanie:
Selera i pietruszkę wrzuć do wrzącej wody i ugotuj. Pora pokrój w drobne piórka. W maszynce do mięsa zmiel mięso drobiowe z ugotowaną pietruszką i selerem.
Zetrzyj na tarce cebulę i czosnek, dodaj do mięsa. Dopraw do smaku. Liście jarmużu ugotuj na parze. Zawijaj w nie farsz z mięsa i warzyw. Układaj w garnku gołąbki i zalej je sosem pomidorowym. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj.
Osobno ugotuj kaszę gryczaną i na talerzu na gorącą kaszę wyłóż łyżeczkę prawdziwego masła. Marchew pokrój w półtalarki i delikatnie podduś na maśle z przeciśniętym czosnkiem, podlewając wodą, aby ją zblanszować. Podawaj z kaszą i marchewką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu