Składniki:
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mieszanki orzechów
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
6 łyżek masła klarowanego +
1 łyżka do wysmarowania formy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól kłodawska
świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miseczki i widelcem rozdziel ziarenka. Zmiel orzechy. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Marchewki i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, wrzuć na nie cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, marchewki i pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Wymieszaj i duś ok. 10 min, aż warzywa będą miękkie, często mieszając. Przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i zmielone orzechy. Wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładko blenderem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki, wierzch wygładź łyżką i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 50-55 min.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, nawet na całą noc.
Pomóż w rozwoju naszego portalu