Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 250 ml mleka
• 50 g cukru
• 25 g świeżych drożdży
• 100 g miękkiego masła
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru wanilinowego
Nadzienie
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki cukru pudru
• 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać, przykryć i zostawić. Do mąki z zaczynem wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, wlać resztę mleka z masłem i cukrem, wymieszać i wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Umyte i przebrane jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Kawałki ciasta formować w kulki i rozpłaszczać je na ręce.
Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi. Formować podłużne bułeczki. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170°C. Przed pieczeniem bułeczki posmarować białkiem (można posypać kruszonką). Piec ok. 25 minut (na złoty kolor).
Pomóż w rozwoju naszego portalu