W czasie upałów się pocimy, jest to naturalna reakcja organizmu, która ma na celu schłodzenie, ochronę ciała przed przegrzaniem. Wraz z potem wyzbywamy się również elektrolitów, przede wszystkim sodu i chloru, w mniejszym stopniu potasu. Ich niedobory doprowadzają do zachwiania stanu równowagi organizmu, co w konsekwencji wiąże się z apatią, obrzękami, podniesieniem ciśnienia krwi, większym ryzykiem wystąpienia zawału czy udaru.
Dlatego tak istotne jest uzupełnienie elektrolitów. Nieważne, jak dużo wypijesz, ale co wypijesz, a nawet zjesz! Sięgając po wody wysoko zmineralizowane, zwiększasz dostarczanie magnezu i wapnia, a potrzebujesz chloru, sodu i potasu. Dlatego dodaj do wody szczyptę nieoczyszczonej soli kamiennej, która ma w sobie bogactwo elektrolitów. Możesz napić się również soku pomidorowego, który jest zasobny w potas. Doskonale sprawdzą się też świeże ogórki dodane do wody lub przegryzane dla orzeźwienia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Latem bardzo cenne są owoce, w których składzie dominują woda oraz elektrolity, takie jak melon, ananas, arbuz, truskawki i maliny. Aby orzeźwienie z owoców płynęło ze zdwojoną siłą, możesz je lekko oprószyć solą kłodawską, która zawiera cały wachlarz elektrolitów. Takie połączenie zapewni potężne nawodnienie i uzupełnienie niedoborów soli mineralnych.
Poniżej – propozycja przygotowania orzeźwiającej letniej przekąski rodem z Tajlandii.