Wyobraź sobie, że chcesz otworzyć drzwi, aby wejść do domu, ale klucz zaciął się w zamku i nie możesz ich otworzyć. To obrazowe porównanie insulinooporności. Teraz zmieńmy bohaterów: po zjedzonym posiłku mamy we krwi glukozę, która powinna trafić do komórek jako główne źródło energii. Do tego procesu potrzebujemy insuliny, która jest kluczem otwierającym „drzwi” (komórkę). W przypadku insulinooporności najczęściej glukoza musi stać pod „drzwiami”, ponieważ coś blokuje ich otwarcie.
Za każdym razem, kiedy zjesz banana albo kromkę chleba czy wypijesz kawę z mlekiem lub cukrem, po pewnym czasie w twojej krwi zaczyna się pojawiać glukoza pochodząca z tych produktów. Na szczęście mamy trzustkę, która uwalnia insulinę. Jej zadaniem jest upakowanie glukozy w mięśniach i wątrobie, aby utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi. Im mniej insuliny potrzebuje twój organizm, żeby wykonać swoją robotę, tym bardziej wrażliwe są twoje tkanki na jej działanie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Insulinooporność to nic innego jak zaburzona wrażliwość tkanek na działanie insuliny i w efekcie zaburzony wychwyt glukozy. Cukier we krwi jest toksyczny, więc trzustka musi wydzielić jeszcze więcej insuliny, aby uporać się z jego podwyższonym poziomem. Po jakimś czasie receptory komórek przestają w ogóle reagować na insulinę i zostajemy z wysokim poziomem cukru we krwi, który zostanie zgromadzony w komórce tłuszczowej w formie trójglicerydów. Przeszkodami w „otwarciu drzwi” mogą być: częste posiłki, podjadanie między nimi, otyłość brzuszna, dieta bogata w tłuszcze trans, brak aktywności fizycznej.
Co można zrobić, aby wyregulować poziomy glukozy oraz insuliny we krwi?
- wybierać produkty o niskich indeksach glikemicznych
- unikać żywności bogatej w syrop glukozowo-fruktozowy i skrobię modyfikowaną
- ograniczyć spożywanie nabiału oraz dużych ilości owoców – działanie insulinotwórcze
- wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy
- ustalić stałe pory 3 lub 4 posiłków
- jeść codziennie garść orzechów
- podczas każdego posiłku zjadać średnią miskę warzyw
- spożywać oleje tłoczone na zimno, np. oliwę z oliwek, olej lniany
Sprawdź, czy insulinooporność nie dotyczy ciebie. Poniżej – niektóre z towarzyszących jej objawów:
- senność po posiłku
- zachcianki na coś słodkiego po posiłku
- otyłość brzuszna
- bezsenność
- zaburzenia hormonalne
- wzrost poziomu trójglicerydów
- wysokie ciśnienie krwi
- głód odczuwany przez cały dzień, także po posiłku
- częste oddawanie moczu
- wzmożony apetyt i pragnienie