Wirusowe zakażenie górnych dróg oddechowych potocznie nazywane jest przeziębieniem. Jest to choroba występująca bardzo często, niezależnie od wieku osób, które na nią zapadają. Jej natężenie ma miejsce najczęściej jesienią i na przedwiośniu. Pierwsze objawy pojawiają się wtedy, gdy wirusy zaczynają przenikać do nabłonków komórek górnych dróg oddechowych. Organizm broni się przed wirusami za pomocą białych krwinek nazywanych granulocytami obojętnochłonnymi lub neutrofilami. Paradoksalnie nadmiar tych zdrowotnych, obronnych komórek w miejscu zakażenia powoduje powstanie stanu zapalnego, który objawia się w postaci kataru, bólu gardła, dreszczy, łzawienia, bólu stawów i mięśni, bólu głowy i uczucia rozbicia. Objawy te może wywołać ponad dwieście różnych wirusów. Ponieważ nie istnieją żadne skuteczne leki hamujące rozwój wirusów w organizmie, leczenie sprowadza się do maksymalnego złagodzenia przebiegu zakażenia.
Miód od wieków cieszy się sławą wypróbowanego i skutecznego środka do likwidowania objawów przeziębienia. Dobre efekty otrzymuje się przez przyjmowanie samego miodu. Oddziaływanie tej substancji można wzmocnić przez stosowanie jej razem z warzywami, owocami lub roślinami leczniczymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Do leczenia przeziębienia nasze babcie stosowały nieco zapomniany dziś sposób, a mianowicie herbatę z kwiatów lipy i owoców maliny z miodem – zwłaszcza lipowym. By przygotować napar, łyżkę stołową wysuszonych owoców maliny oraz łyżkę stołową kwiatów lipy zalewa się dwiema szklankami wrzącej wody, a następnie gotuje pod przykryciem przez mniej więcej 5 min. Po naciągnięciu, odcedzeniu i ostudzeniu w odwarze tym rozpuszcza się dwie łyżki stołowe miodu. Tak przygotowaną herbatę pije się trzy, cztery razy dziennie po pół szklanki. Zażywanie tej mikstury z reguły powoduje pojawienie się potu, z którym wydzielają się też chorobotwórcze toksyny, a organizm wraca do zdrowia. Sam napar z kwiatów lipy czy malin również powoduje pocenie się. Miód jeszcze to intensyfikuje, co w efekcie przyspiesza powrót do zdrowia. Należy jednak pamiętać o tym, by w okresie pocenia się przez 2-3 dni przebywać w domu, najlepiej w łóżku.
Miód z mlekiem
Często stosowanym, skutecznym i wypróbowanym sposobem leczenia przeziębienia jest przyjmowanie miodu rozpuszczonego w ciepłym mleku. W tym celu łyżkę miodu – najlepiej lipowego, malinowego lub rzepakowego – rozpuszcza się w 1/2 szklanki mleka i pije trzy, cztery razy dziennie, aż do uzyskania poprawy.
Syrop z miodu i chrzanu
Sok z chrzanu, który uzyskuje się przez wyciśnięcie startego chrzanu, i taką samą ilość miodu miesza się ze sobą i zażywa po jednej łyżeczce trzy razy dziennie bezpośrednio przed jedzeniem.
Miód z sokiem z cytryny
Sok z jednej cytryny miesza się ze 100 g miodu i wypija w całości. Innym sposobem jest wyciśnięcie soku z cytryny do 800 ml przegotowanej wody, rozpuszczenie w tym roztworze 100 g miodu i picie porcjami w ciągu doby.