SKŁADNIKI: 5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
140 g łososia atlantyckiego
50 g pieczarek
1 pomidor czerwony
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g brokuła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
7 sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki pasty curry
5 łyżek passaty pomidorowej
5 g świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 g limonki
PRZYGOTOWANIE: Kaszę przepłukać zimną wodą i ugotować w osolonej wodzie według instrukcji.
Odcedzić, odstawić. Łososia umyć w zimnej wodzie i pokroić na równe kawałki. Pieczarki
obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka,
a czosnek w plasterki. Pokroić szczypiorek, podzielić brokuł na różyczki. W woku rozgrzać
oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Dodać orzechy nerkowca
i po chwili plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, przez mniej więcej 30 s. Dołożyć
pieczarki i różyczki brokuła oraz sos sojowy. Całość smażyć ok. minuty. Dodać pokrojony
pomidor oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszać i wlać passatę pomidorową.
Zagotować całość i włożyć kawałki łososia. Gotować przez 2 min, delikatnie mieszając,
żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Na koniec dodać liście bazylii. Do miseczek nałożyć porcję
kaszy pęczak i dodać curry z łososiem. Posypać szczypiorkiem i ozdobić ćwiartką limonki.
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 dag bułki tartej
kilka gałązek świeżej bazylii
cebula
3 ząbki świeżego czosnku
papryczka chili lub peperoncino
przecier pomidorowy
makaron fusilli, czyli świderki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, cukier
Wtorkowy poranek, 17 grudnia 2024 roku. W metrze tłok, stolica budzi się do życia. Czytam w komórce prognozę pogody: „Cały dzień ma być wietrznie, pochmurno, deszczowo”. Przeglądam najnowsze wiadomości: „Król Karol przyjedzie do Polski”; „MEN idzie na konfrontację w sprawie lekcji religii”; „los ministra edukacji wisi na włosku”; „rządowa agencja sprzedaje masło”; „rodzice wygłodzonej trzylatki zostali zatrzymani”; na Powązkach uroczystości pogrzebowe Stanisława Tyma…”.
Dojeżdżam do siedziby Sądu Okręgowego w Warszawie. „Proszę położyć na taśmie torbę do kontroli” – słyszę po wejściu od strażnika. Po chwili, spóźniona biegnę na górę, na kolejną rozprawę dotyczącą „prowokacji na Chłodnej”, czyli podrzucenia w 1983 roku do mieszkania ks. Popiełuszki kompromitujących materiałów (m.in. wybuchowych, także ulotek).
Dekoracja adwentowa w parafii Ducha Świętego we Wrocławiu
Święta to czas związany m.in. z dekoracjami. Właściwie zanim zacznie się Adwent, sklepy i ulice rozbłyskują tysiącami światełek. A tymczasem dekoracje świąteczne wiążą się ściśle z rokiem liturgicznym.
Opowiada o tym Agnieszka Olender z Trzebnicy, która jest florystką z zamiłowania. – W tym momencie to też mój zawód, co prawda nie wyuczony, bo kierunek moich studiów wiąże się z rachunkowością, ale skończyłam różnego rodzaju kursy związane z florystyką – mówi p. Agnieszka.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.