Reklama

Z zakonnej kuchni

Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
5 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
140 g łososia atlantyckiego
50 g pieczarek
1 pomidor czerwony
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g brokuła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
7 sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki pasty curry
5 łyżek passaty pomidorowej
5 g świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 g limonki

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przepłukać zimną wodą i ugotować w osolonej wodzie według instrukcji. Odcedzić, odstawić. Łososia umyć w zimnej wodzie i pokroić na równe kawałki. Pieczarki obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Pokroić szczypiorek, podzielić brokuł na różyczki. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Dodać orzechy nerkowca i po chwili plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, przez mniej więcej 30 s. Dołożyć pieczarki i różyczki brokuła oraz sos sojowy. Całość smażyć ok. minuty. Dodać pokrojony pomidor oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszać i wlać passatę pomidorową. Zagotować całość i włożyć kawałki łososia. Gotować przez 2 min, delikatnie mieszając, żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Na koniec dodać liście bazylii. Do miseczek nałożyć porcję kaszy pęczak i dodać curry z łososiem. Posypać szczypiorkiem i ozdobić ćwiartką limonki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-11-14 13:52

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włoski makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 5 dag bułki tartej kilka gałązek świeżej bazylii cebula 3 ząbki świeżego czosnku papryczka chili lub peperoncino przecier pomidorowy makaron fusilli, czyli świderki parmezan oliwa z oliwek sól, cukier
CZYTAJ DALEJ

Gorzko było w sądzie w Warszawie…

2024-12-17 18:51

[ TEMATY ]

bł. Jerzy Popiełuszko

prawda

Milena Kindziuk

Sąd Okręgowy

Red.

Milena Kindziuk

Milena Kindziuk

Wtorkowy poranek, 17 grudnia 2024 roku. W metrze tłok, stolica budzi się do życia. Czytam w komórce prognozę pogody: „Cały dzień ma być wietrznie, pochmurno, deszczowo”. Przeglądam najnowsze wiadomości: „Król Karol przyjedzie do Polski”; „MEN idzie na konfrontację w sprawie lekcji religii”; „los ministra edukacji wisi na włosku”; „rządowa agencja sprzedaje masło”; „rodzice wygłodzonej trzylatki zostali zatrzymani”; na Powązkach uroczystości pogrzebowe Stanisława Tyma…”.

Dojeżdżam do siedziby Sądu Okręgowego w Warszawie. „Proszę położyć na taśmie torbę do kontroli” – słyszę po wejściu od strażnika. Po chwili, spóźniona biegnę na górę, na kolejną rozprawę dotyczącą „prowokacji na Chłodnej”, czyli podrzucenia w 1983 roku do mieszkania ks. Popiełuszki kompromitujących materiałów (m.in. wybuchowych, także ulotek). 
CZYTAJ DALEJ

Dedykowane Panu Bogu

2024-12-18 19:24

Marzena Cyfert

Dekoracja adwentowa w parafii Ducha Świętego we Wrocławiu

Dekoracja adwentowa w parafii Ducha Świętego we Wrocławiu

Święta to czas związany m.in. z dekoracjami. Właściwie zanim zacznie się Adwent, sklepy i ulice rozbłyskują tysiącami światełek. A tymczasem dekoracje świąteczne wiążą się ściśle z rokiem liturgicznym.

Opowiada o tym Agnieszka Olender z Trzebnicy, która jest florystką z zamiłowania. – W tym momencie to też mój zawód, co prawda nie wyuczony, bo kierunek moich studiów wiąże się z rachunkowością, ale skończyłam różnego rodzaju kursy związane z florystyką – mówi p. Agnieszka.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję