Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Serniki na każdą okazję

Wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania czy rodzinnego spotkania bez sernika. Pieczone czy na zimno – wszystkie rozpływają się w ustach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z truskawkami

SKŁADNIKI :
*4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g)
*3 jajka (osobno białka i żółtka)
*100 g miękkiego masła
*1/2 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
*ekstrakt waniliowy
*2,5 łyżki żelatyny
*1 szklanka mleka

oraz:
*1/2 kg truskawek
*galaretka truskawkowa

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Mleko lekko podgrzej, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min do napęcznienia.
2. W tym czasie zmiksuj masło, stopniowo dodawaj do niego cukier, po jednym żółtku oraz wanilię.
3. Dodaj serki waniliowe i ostudzoną żelatynę, wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Pianę połącz z masą serową i wymieszaj łyżką (bez użycia miksera).
5. Masę włóż do lodówki na mniej więcej 15 min – do momentu delikatnego stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudź i włóż do lodówki.
6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej lekko tężejącą masę, schłódź. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Kajmakowy

Reklama

SKŁADNIKI :
Spód:
*200 g herbatników pełnoziarnistych
*50 g masła
Masa:
*1 kg sera z wiaderka
*250 g mascarpone
*200 g śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
*6 jajek
*2 budynie waniliowe bez cukru
oraz:
*1/2 puszki kajmaku do dekoracji

Wykonanie:
1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, zagnieć, wylep dno blaszki i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Wszystkie składniki masy przełóż do dużej miski i zmiksuj. Wylej na przygotowany spód.
3. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika, poniżej ustaw naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 40-50 min w 170°C. Po tym czasie ciasto pozostaw jeszcze na 30 min w zamkniętym piekarniku.
4. Po przestudzeniu wierzch polej podgrzanym kajmakiem.

Pistacjowy

SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*80 g roztopionego masła
Masa serowa:
*100 g białej czekolady
*150 ml śmietanki 30%
*200 g masy pistacjowej
*1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*5 jajek
*70 g miękkiego masła
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
*100 g białej czekolady
*50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
*posiekane pistacje
*jadalne płatki róży

Reklama

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, aż osiągną konsystencję piasku.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą ciasteczkową, mocno dociskając łyżką, aby tworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
3. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, dodaj drobno posiekaną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco przestygnie, dodaj pastę pistacjową i mieszaj do połączenia się składników.
4. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier z wanilią i jajka. Miksuj przez 30 s na wysokich obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz przygotowaną masę czekoladowo-pistacjową. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
6. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód tortownicy. Nagrzej piekarnik do temp. 170°C. Na dolnej półce piekarnika umieść blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce – sernik. Piecz przez 30 min w temp. 170°C (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 min w temp. 130°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na minimum 15 min, po tym czasie lekko uchyl drzwiczki.
7. Gdy sernik będzie całkowicie zimny, polej go białą polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róży.

Z rodzynkami

SKŁADNIKI:
*250 g mąki
*120 g masła
*80 g cukru pudru
*1 jajko
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
*100 g masła
*150 g cukru
*4 jajka (żółtka i białka osobno)
*1 kg sera białego mielonego
*1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
*po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
*100 g rodzynek

Wykonanie:
1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami (białka ubij na pianę), a następnie z serem. Dodaj cukier z wanilią, kaszę, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek oraz rodzynki.
3. Ciastem wylep dno tortownicy, boki posmaruj masłem i wylep paskami pergaminu. Wylej masę serową.
4. Sernik piecz ok. 2 godz. w temp. 160°C. Ostudź go w piekarniku, wyjmij i udekoruj według uznania.

2024-04-26 13:42

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa cebulowa

Składniki: 3 cebule 1 łyżeczka masła klarowanego 1 szt. selera naciowego (45 g) 1/2 pora (25 g) 1/2 korzenia pietruszki (40 g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleczka kokosowego 3 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 kromki chleba, np. gryczanego
CZYTAJ DALEJ

Papież zachęca, by dziękować Bogu i przodkom za dar życia

2024-12-18 09:33

[ TEMATY ]

papież Franciszek

audiencja ogólna

Rodowód Pana Jezusa

PAP/EPA

Papież Franciszek podczas audiencji ogólnej

Papież Franciszek podczas audiencji ogólnej

Do wdzięczności wobec Boga i przodków za dar życia zachęcił Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej. Papież rozpoczął nowy cykl katechez zatytułowany „Jezus Chrystus naszą nadzieją”, który będzie trwał przez cały Rok Jubileuszowy. Dzisiaj omówił Rodowód Pana Jezusa.

Drodzy Bracia i Siostry, dzień dobry!
CZYTAJ DALEJ

Czy pragnę dziś do końca otworzyć swe serce dla Boga?

2024-12-18 20:50

[ TEMATY ]

adwent

rozważania

św. Ojciec Pio

Adwent z o. Pio

Red.

Starzy Elżbieta i Zachariasz zostają obdarowani dzieckiem. Czy nie często w życiu myślimy: „Jest już za późno; zmarnowałem już wszystkie swoje szanse. Kiedyś, gdybym był młodszy, możliwe byłoby jeszcze jakieś pozytywne rozwiązanie, ale już nie dziś”? Bóg dziś pokazuje, że jest zupełnie inaczej, że logika Jego działania jest inna.

Bóg zadziałał w cudowny sposób w życiu Zachariasza, nie tylko mimo jego wieku, lecz także mimo Jego niedowiarstwu. Zachariasz został niemy, bo nie uwierzył. Aż w końcu przemówi, kiedy jego synowi zostanie nadane imię Jan, które znaczy „Bóg jest łaskawy” lub „Jahwe się zmiłował”. Łaska i zmiłowanie Boga zawsze są potężniejsze niż nasze ludzkie słabości i ograniczenia.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję