Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*250 g mieszanego mięsa mielonego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka bulionu
*4 łyżki gęstego soku pomidorowego
*2 łyżki startego żółtego sera
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepki cienko obierz, zetnij wierzchy. Miąższ wydrąż i potnij w kostkę.
2. Korpusy gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Wyjmij na talerz.
3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj miąższ kalarepek, po chwili mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż przez 5 min. Wlej sok pomidorowy i duś kolejne 5 min. Na koniec dopraw do smaku.
4. Farszem wypełnij kalarepki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa krem z kalarepy

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 korzeń pietruszki
*4-5 szklanek bulionu
*2 czubate łyżki masła klarowanego
*2 ziarenka ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*5 łyżek śmietany kremówki
*Przyprawy: po pół łyżeczki soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną kalarepę, przesmaż.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj sól, pieprz oraz śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
5. Wyjmij ziele i listek. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior pod beszamelem

SKŁADNIKI:
*1 kalafior średniej wielkości
*1 łyżka masła
*1 łyżka mąki
*1 szklanka mleka
*100 g tartego żółtego sera (może być ementaler)
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, uważając, żeby go nie rozgotować (powinien być al dente).
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlewaj po trochu mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos.
3. Gdy sos trochę przestygnie, wymieszaj go z większością sera (trochę sera zostaw do posypania potrawy). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej sos, wyrównaj. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni.

Sałatka w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
*1/2 kalafiora
*4 jajka
*2-3 średnie pomidory
*1 mała puszka kukurydzy
*Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, mały pęczek koperku, sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 7 min).
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki.
3. Kukurydzę odcedź.
4. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki.
5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na półmisku układaj: różyczki kalafiora, jajka, pomidory i kukurydzę. Polej sosem.

Kalafior w panierce

SKŁADNIKI:
*1 kalafior
*2-3 jaja
*80 g tartego parmezanu
*1 łyżka bułki tartej
*łyżeczka suszonego czosnku
*łyżka słodkiej papryki
*łyżka suszonego oregano
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Jajka roztrzep widelcem i wlej do kalafiora, wymieszaj.
2. Do starego parmezanu dodaj bułki tartej suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i wymieszaj.
3. Różyczki kalafiora namoczone w jajku obtaczaj w panierce.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj obok siebie różyczki kalafiora i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 min.
5. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.

2024-06-11 13:33

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak żyć zdrowo

Jak zmotywować siebie i rodzinę do zmiany nawyków żywieniowych i dbania o aktywność fizyczną? Pomoże akcja „Zdrowa rywalizacja”.

Latem korzystamy z większej dostępności warzyw i owoców oraz aktywności w plenerze. Jesień i zima są większym wyzwaniem – o zdrowy styl życia trzeba zadbać w bardziej przemyślany sposób.
CZYTAJ DALEJ

Papież przyjął na prywatnej audiencji Prezydium Konferencji Episkopatu Polski

W środę 18 grudnia br., w godzinach porannych, Ojciec Święty Franciszek przyjął na prywatnej audiencji Prezydium Konferencji Episkopatu Polski. Tematem spotkania były bieżące kwestie Kościoła w Polsce oraz przygotowania do Jubileuszu 2025.

Prezydium Konferencji Episkopatu Polski w składzie: abp Tadeusz Wojda SAC – przewodniczący KEP, abp Józef Kupny – zastępca przewodniczącego KEP i bp Marek Marczak – sekretarz generalny KEP, zostało przyjęte przez papieża Franciszka na prywatnej audiencji w Watykanie. Rozmowa dotyczyła bieżących spraw Kościoła w Polsce, wdrażania konkluzji z dokumentu końcowego XVI Zwyczajnego Zgromadzenia Ogólnego Synodu Biskupów o synodalności w diecezjach polskich oraz przygotowań do Roku Jubileuszowego 2025.
CZYTAJ DALEJ

Włodowice. Piękno, które prowadzi do Boga - uroczystość poświęcenia odnowionej świątyni

2024-12-18 15:08

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

Włodowice

poświęcenie ołtarza

ks. Daniel Koprowski

Archiwum prywatne

Uroczystość poświęcenia odnowionego wnętrza kościoła pw. św. Piotra Kanizjusza we Włodowicach. Mszy świętej przewodniczył bp Marek Mendyk w obecności kapłanów, wiernych i przedstawicieli wspólnoty parafialnej

Uroczystość poświęcenia odnowionego wnętrza kościoła pw. św. Piotra Kanizjusza we Włodowicach. Mszy świętej przewodniczył bp Marek Mendyk w obecności kapłanów, wiernych i przedstawicieli wspólnoty parafialnej

Dzisiaj, kiedy na świecie zamykane są kościoły, wy pokazujecie, że wiara może być fundamentem codzienności – w tych słowach zwrócił się do mieszkańców Włodowic bp Marek Mendyk.

15 grudnia 2024 roku zapisze się w historii parafii Św. Piotra Kanizjusza we Włodowicach w dekanacie Nowa Ruda, jako dzień szczególny. Po trwającym wiele miesięcy kompleksowym remoncie wnętrza kościoła, wspólnota wiernych zgromadziła się, by świętować nie tylko odnowienie świątyni, ale także jej duchowe odrodzenie. Mszy świętej przewodniczył bp Marek Mendyk, który dokonał uroczystego poświęcenia odrestaurowanego wnętrza świątyni, a nowy ołtarz ofiary namaścił świętym olejem.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję