Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

W witaminy przebogaty

Należący do rodziny psiankowatych pomidor zwyczajny jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 34/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

warzywa

pomidor

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początki pomidora sięgają II wieku – wtedy pomidor znany był jako wilcza brzoskwinia. Pomidory, które znane są obecnie, pochodzą z andyjskich dolin Peru i północnego Chile. Do Polski trafiły w okresie I wojny światowej. Wartość odżywcza pomidorów różni się w zależności od ich odmiany oraz stopnia dojrzałości. Są warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej. Wynika to z faktu, że pomidor składa się w 95% z wody – pozostałe 5% to węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Przeciętny pomidor waży ok. 150-170 g. Jego wartość energetyczna wynosi ok. 30 kcal.

Pomidory to cenne źródło: witaminy C, tiaminy, witaminy PP, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego. Warzywa te są źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warto pamiętać, że pomidory są bogate również w związki fenolowe, karotenoidy, w tym likopen. Likopen to substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wykazuje wielokierunkowy wpływ na przebieg chorób przewlekłych. Okazało się, że spożywanie pomidorów, a także ich przetworów pozytywnie wpływa na profil lipidowy, wartość ciśnienia tętniczego krwi, a także na poprawę funkcji nabłonka.

Likopen wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, zapobiega udarom mózgu. Wpływa również pozytywnie na płodność oraz gęstość kości.

Reklama

Dzięki zawartości likopenu oraz innych aktywnych związków roślinnych pomidory wpływają korzystnie na zdrowie skóry. Związki te chronią przed powstawaniem oparzeń słonecznych oraz mogą łagodzić ich skutki. Spożycie pomidorów koreluje też z występowaniem nowotworów. Zostało to potwierdzone w przypadku nowotworów płuc, prostaty oraz żołądka.

Najczęstszym przeciwwskazaniem do spożywania pomidorów jest choroba refluksowa żołądka – mogą one wpływać drażniąco na ścianę przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Z uwagi na wysoką zawartość potasu ich spożycie musi być kontrolowane u osób z przewlekłą chorobą nerek.

Poza sezonem warto korzystać z przetworów pomidorowych. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przynosi korzyści zdrowotne i przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo mnogość odmian, kolorów oraz smaków uatrakcyjnia ich przetwarzanie. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się sosy, pasty oraz przeciery. Na popularności zyskują również pomidory suszone oraz kiszone.

Przepisy na przetwory z pomidorów na str. 76-77

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na ogórki

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre.

Warto wykorzystać go w pełni, serwując dania z tych świeżych oraz przygotowując przetwory na zimę.
CZYTAJ DALEJ

Polacy ochraniali Żydów przed Żydami

Niedziela Ogólnopolska 9/2019, str. 18

[ TEMATY ]

Żydzi

Artur Stelmasiak /Niedziela

W Hotelu Polskim w Warszawie dwaj żydowscy kolaboranci gestapo – Leon „Lolek” Skosowski i Adam Żurawin sprzedawali swoich rodaków za pieniądze

W Hotelu Polskim w Warszawie dwaj
żydowscy kolaboranci gestapo –
Leon „Lolek” Skosowski i Adam
Żurawin sprzedawali swoich rodaków
za pieniądze

Ostatni spór między Polską a Izraelem pokazuje, że historia jest ważna nawet w bieżącej polityce. Warto więc o niej przypomnieć, by ukazać, że sprawa nie jest czarno-biała

Szef izraelskiego MSZ Israel Katz przywołał słowa wypowiedziane w 1989 r. przez ówczesnego premiera Icchaka Shamira. Polski antysemityzm „wyssany z mlekiem matki” miał być uprawniony, bo jak twierdził Shamir, jego ojca zabili Polacy.
CZYTAJ DALEJ

Papież: uczciwa praca drogą do odbudowy relacji pomiędzy człowiekiem i Stwórcą

2024-09-19 19:21

[ TEMATY ]

praca

papież Franciszek

PAP/FABIO FRUSTACI

O tym, że prowadzone w Castel Gandolfo projekty formacyjne i gospodarcze wpisują się w wizję „pracy, która pielęgnuje i otacza troską to, co powierzył nam Stwórca” i w ten sposób pomaga w przywróceniu „dobrych relacji pomiędzy rodziną ludzką i stworzeniem”, mówił Ojciec Święty podczas spotkania z członkami Wyższego Centrum Edukacyjnego Laudato si’.

W czwartkowy poranek papież Franciszek przyjął na audiencji członków Wyższej Centrum Edukacyjnego Laudato si’ - instytucji, którą powołał w lutym 2023 r. z myślą o działalności naukowej, edukacyjnej i społecznej, realizującej wezwanie do nawrócenia ekologicznego, zawarte na kartach encykliki „Laudato si’”. Tejże instytucji Biskup Rzymu powierzył projekt Wioska Laudato si’ (wł. Borgo Laudato si’), którego celem było przekształcenie części ogrodów papieskich w Castel Gandolfo w „miejsce formacji ku ekologii integralnej, otwarte dla wszystkich osób dobrej woli”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję