Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Desery końca lata

Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonała baza do przygotowania pysznych, zdrowych i lekkostrawnych deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżyny pod kruszonką

SKŁADNIKI :
*800 g jeżyn – owoce można też pomieszać z malinami czy borówkami
Kruszonka:
*200 g drobnego cukru
*300 g (2 niepełne szklanki) mąki
*200 g zimnego masła

Wykonanie:
1. Wszystkie owoce wymieszaj i umieść w naczyniu do zapiekania (najlepiej wybrać owalne naczynie z wysokimi ściankami).
2. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść w większej misce. Całość wyrabiaj dłońmi, aby składniki połączyły się w kruche ciasto.
3. Kruszonkę wyłóż na owoce i lekko dociśnij.
4. Naczynie z kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piecz ok. 40 min. Kruszonka powinna być rumiana.
Deser ten można spożywać na ciepło po lekkim wystudzeniu lub też schłodzić w lodówce (po wystudzeniu) i spożywać na zimno.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczone jabłka

SKŁADNIKI :
*4 średnie jabłka
*garść rodzynek
*2 pełne łyżki płynnego miodu
*20 g orzechów włoskich
*1/2 łyżeczki cynamonu

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i osusz, a następnie każdej sztuce odetnij „kapelusik” z ogonkiem. Górę jabłka odłóż na bok, a ze środka wydrąż całe gniazdo nasienne.
2. W otworze po gnieździe nasiennym umieść rodzynki, posiekane orzechy, po pół łyżki miodu. Posyp cynamonem. Zamknij każde jabłko kapeluszem z ogonkiem.
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw do nagrzanego pieca z grzaniem góra-dół, ustaw 180°C (z termo obiegiem – 170°). Piecz ok. 40 min.

Gruszki w sosie waniliowym

SKŁADNIKI:
*4 gruszki
*3/4 szklanki mleka
*2 łyżki cukru
*2 żółtka
*1/2 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2. Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
3. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym.
4. W ganuszku utrzyj żółtka z cukrem.
5. Do utartych żółtek wlewaj powoli gorące mleko, stale ubijając. Garnuszek z sosem ustaw na gazie i mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
6. Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Owoce z granolą i sosem

SKŁADNIKI:
*2 jabłka
*2 gruszki
*60 g granoli
*100 ml jogurtu naturalnego
*3 łyżki sosu karmelowego
*łyżka cynamonu

Wykonanie:
1. Jabłka i gruszki umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj, aby owoce były całe obtoczone masą.
3. Na dnie szerokiej szklanki lub słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.

Kompot z dyni

SKŁADNIKI:
*1/2 kg dyni
*4 łyżki octu winnego
*6 goździków
*1/2 szklanki cukru
*cynamon

Wykonanie:
1. Dynię obierz, pozbaw pestek i pokrój w małą kostkę.
2. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj dynię.
3. Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka, a nawet zacznie lekko się rozpadać.
4. Do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki oraz cynamon.
5. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

2024-08-27 14:29

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser owocowy

Składniki: 2 sztuki kiwi 1 mango maliny mrożone (latem świeże) lub inne ulubione owoce płatki migdałów
CZYTAJ DALEJ

Jaskinia Słowa (33. niedziela zwykła)

2024-11-17 09:08

[ TEMATY ]

Jaskinia Słowa

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Ks. Maciej Jaszczołt
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz Rycerstwa św. Michała Archanioła

2024-11-17 18:26

[ TEMATY ]

Zielona Góra

parafia św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze

Rycerstwo św. Michała Archanioła

Archiwum parafii

Wspólnota Rycerstwo Świętego Michała Archanioła świętowała 25 lecie istnienia

Wspólnota Rycerstwo Świętego Michała Archanioła świętowała 25 lecie istnienia

Wspólnota Rycerstwo św. Michała Archanioła przy parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze 15 i 16 listopada świętowała 25-lecia istnienia.

Obchody jubileuszu uświetnił swoją obecnością michalita ks. Piotr Prusakiewicz z redakcji czasopisma „Któż jak Bóg”. Dziś, w ramach tzw. Niedzieli ze św. Michałem Archaniołem”, w czasie Mszy św. głosił słowo Boże przybliżające niezwykłą postać Wodza Niebieskich Zastępów. Istniała też możliwość przyjęcia szkaplerza i nabycia książek oraz dewocjonaliów anielskich.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję