Reklama
Tegoroczne dożynki powiatowo-gminne odbyły się 25 sierpnia w gminie Cieszanów, w miejscowości Nowe Sioło. I choć to rolnicy orzą, sieję, zbierają plony, to również wierzą, że wzrost i obfitość plonów zależy od Pana Boga. Dlatego dożynki rozpoczynają Mszą św. dziękczynną. Przewodniczył jej pasterz parafii Wniebowzięcia NMP w Nowym Siole, ks. Mieczysław Kaciuba, a kazanie dożynkowe wygłosił dziekan lubaczowski ks. Andrzej Stopyra. Ponadto w koncelebrze uczestniczyli dziekan cieszanowski ks. dr Stanisław Solilak i wicedziekan lubaczowski ks. Roman Karpowicz. Eucharystia została przyozdobiona pięknymi wieńcami dożynkowymi, które zostały poświęcone. Następnie dożynkowy korowód uroczyście przeszedł na plac przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym na dalszą część Święta Plonów. Głos zabrali gospodarze tego wyjątkowego wydarzenia: starosta lubaczowski Barbara Broź oraz burmistrz Cieszanowa Zdzisław Zadworny. Nie mogło zabraknąć tradycyjnego obrzędu przekazania na ręce gospodarzy dożynek przez starostów dożynkowych – Zofię Zaborniak i Dawida Ważnego, chleba upieczonego z tegorocznej mąki. Na scenie pojawili się również samorządowcy z Węgier, Słowacji i Ukrainy, którzy dziękowali włodarzom gmin z powiatu lubaczowskiego za współpracę i dziękowali rolnikom za ciężką pracę jaką wykonują. Z okolicznościowym słowem wystąpili także poseł na Sejm RP Teresa Pamuła i wicewojewoda podkarpacki Tomasz Lorenc. Siedmiu wyróżniającym się rolnikom wręczone zostały odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa” przyznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Magnesem przyciągającym tłumy ludzi są wieńce dożynkowe. Było ich w tym roku 34. Brały udział w konkursie na najpiękniejszy wieniec. Komisja oceniająca w składzie: Małgorzata Dziura, Gabriela Kołodziej i Monika Szwed wybrała trzy najpiękniejsze. Zwyciężył wieniec KGW ze Szczutkowa, II miejsce zajął wieniec Samorządu miasta Oleszyce, III miejsce KGW z Nowego Sioła-Wieś.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wśród 22. potraw zgłoszonych do konkursu kulinarnego „regionalny smak ziemi lubaczowskiej” tych najsmaczniejszych szukała komisja w składzie: Agnieszka Nieckarz, Andrzej Węgierak i Józef Ozimek. I znalazła. Za najsmaczniejszą regionalną potrawę komisja uznała polędwiczki cielęce zapiekane z borówką i żurawiną, przygotowane przez KGW Folwarki. Drugie miejsce zajęły pierogi z cielęciną i kurkami zrobione przez KGW z Uszkowiec. Natomiast członkinie KGW z Dachnowa zajęły trzecie miejsce za gołąbki zapiekane kurkami po dachnowsku.
Nie ma dożynek bez śpiewu i muzyki. Na plenerowej scenie wystąpiły zespoły z terenu powiatu lubaczowskiego: „Niezapominajki” z Cieszanowa, które obchodziły 10. rocznicę powstania, „Stokrotki” z Cewkowa, a także kapele „Galicjanie” z Narola, „OdNowa” z Łukawca, „Braciaki” z Podemszczyzny i „Nad Brusienką” z Cieszanowa. Wystąpił również zespół seniorów „Radość” z Lubaczowa, i zespół „Cztery Pory Roku” z Oleszyc. Gwiazdą wieczoru była znana piosenkarka Gosia Andrzejewicz, a po niej wystąpił zespół Spontan. Zabawą taneczną zakończyły się tegoroczne powiatowo-gminne dożynki w Nowym Siole.