Z kurczakiem i ananasem
SKŁADNIKI :
*1 podwójna pierś z kurczaka
*1 puszka ananasów
*1 puszka kukurydzy
*1/2 szklanki łuskanego słonecznika
*2 łyżki majonezu
*przyprawa do gyrosa
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Słonecznik upraż na suchej patelni.
3. Kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
4. Ananasa pokrój na małe kawałki.
5. Ostudzonego kurczaka, kukurydzę, ananasa oraz słonecznik przełóż do salaterki. Dodaj majonez i wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Z gruszką i serem
SKŁADNIKI :
*2 twarde gruszki
*mieszanka różnych sałat
*ser gorgonzola
*5 dag orzechów włoskich łupanych
*sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
*3 łyżeczki musztardy
*1 łyżka płynnego miodu
*1 łyżka soku z limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Sałaty po uprzednim umyciu odsącz i porwij na kawałki. Ułóż w misce.
2. Gruszki obierz, pokrój na plasterki, ułóż na sałacie.
3. Całość posyp pokruszonym serem.
4. Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni na złoty kolor. Posyp nimi sałatkę.
5. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę sosem.
Z kurczaka i selera naciowego
Reklama
SKŁADNIKI:
*1 podwójna pierś z kurczaka
*4 łodygi selera naciowego
*1/2 czerwonej cebuli
*1 szklanka zielonych winogron
*1/4 szklanki suszonej żurawiny
*1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich
sos:
*1/4 szklanki majonezu
*1 łyżka miodu
*2 łyżki octu jabłkowego
*1 łyżka czarnuszki
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, nakryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 min.
2. Wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
3. Łodygi selera naciowego umyj, pokrój w cienkie paski.
4. Cebulę pokrój w piórka. Winogrona przekrój na pół.
5. W miseczce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy i miód. Dodaj czarnuszkę.
6. Połącz wszystkie składniki: pierś z kurczaka, seler naciowy, cebulę, winogrona, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Polej sosem.
Z makaronu
SKŁADNIKI:
*50 dag makaronu w kształcie ryżu
*2 długie zielone ogórki
*puszka kukurydzy
*po pół papryki żółtej (lub pomarańczowej) i czerwonej
*30 dag szynki konserwowej lub drobiowej
*pół pęczka koperku
*majonez
Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, wystudź.
2. Pozostałe składniki pokrój w kosteczkę, koperek posiekaj.
3. Wszystkie składniki połącz w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.
Z makaronu chińskiego
SKŁADNIKI:
*10-15 dag makaronu chińskiego
*10 dag wędliny drobiowej
*puszka kukurydzy (można dać mniej)
*4 plastry ananasa z puszki
*majonez
Wykonanie:
1. Makaron przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
2. Kukurydzę odsącz, wędlinę pokrój w kostkę, ananasa – na niewielkie kawałki.
3. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.