Cebula zapiekana - przepis na 4 porcje
4 dorodne cebule, 8 kromek paryskiej bułki, 8 cienkich plasterków gotowanej szynki (najlepiej wyciętych z dwóch dużych plastrów), 4 łyżki utartego żółtego sera, 1 filiżanka mleka, 1 jajko, sól, szczypta pieprzu, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 2 łyżki oliwy do podsmażenia bułek, tłuszcz do wysmarowania formy.
Obrane cebule gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem
przyprawy typu Vegeta. Gdy są miękkie, odsączamy na sicie. Formę
do zapiekania smarujemy tłuszczem. Na rozgrzanej oliwie rumienimy
kromki bułki z obu stron, układamy je w formie. Na każdej grzance
układamy odpowiedniej wielkości kawałek szynki. Każdą cebulę kroimy
na połowę, układamy przeciętą stroną na grzance z szynką i posypujemy
utartym serem.
Mleko ubijamy z jajkiem, solą i pieprzem. Gdy składniki
się połączą i lekko spienią, polewamy potrawę i od razu wstawiamy
do wygrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Czas zapiekania zależy
od wysokości zapiekanej warstwy. Danie jest gotowe, gdy wierzch się
lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy z zieloną sałatą,
obficie polaną sosem jogurtowym, lub z surówką z każdej akceptującej
cebulę jarzyny.
Z wywaru, w którym gotowała się cebula, można przygotować
bardzo smaczną zupę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zupa cebulowa - przepis na 4 filiżanki
Wywar z cebuli, 1 łyżeczka masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka
siekanej pietruszki, 1/2 szklanki śmietany, 1 goździk, 1 łyżeczka
mąki (może być ziemniaczana lub kukurydziana), przyprawy - według
uznania.
Wywar z cebuli uzupełniamy wodą do potrzebnej ilości,
dodajemy masło, posiekany czosnek, goździk, zagotowujemy. Śmietanę
łączymy z mąką, dodajemy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do
smaku. Po rozlaniu do filiżanek posypujemy zieleniną.
Surówka z cebuli - przepis na 4 porcje
4 średniej wielkości cebule, 2 duże winne jabłka, 2 kopiaste
łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja - natka pietruszki,
koperek, rzeżucha, ulubione zioła).
Sos: 1 szklanka jogurtu lub śmietany, sok z cytryny,
cukier, sól, biały pieprz - przyprawy do smaku.
Pokrojoną w piórka cebulę zalewamy spienionym jogurtem
- mieszamy. Jabłka kroimy "w makaronik", kropimy sokiem z cytryny,
łączymy z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie łączymy składniki.
Podajemy nie później jak 20 min po przygotowaniu, posypujemy grubą
warstwą zieleniny.
Rada: Cebulę po pokrojeniu w piórka można sparzyć wrzątkiem
na sicie i zahartować zimną wodą.