Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty obiad lub wystawną kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab z ziołami

(Przepis na 8 porcji)

Łatwe i bardzo smaczne danie na uroczysty obiad lub wystawną kolację.

1,2 kg schabu bez kości, 2 kopiaste łyżki (połowa kostki) masła, sól, pieprz, bazylia, utarta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku (najdrobniej posiekane, ale nie zmiażdżone), 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dzień wcześniej mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, szczelnie przykrywamy lub owijamy w folię i wstawiamy do lodówki - schab powinien być dobrze schłodzony. Na 2 godz. przed podaniem potrawy na stół przygotowujemy mięso do pieczenia: masło łączymy ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem, schab nacinamy (8 porcji) w taki sposób, by plastry nie były dokrojone do końca. Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość, owijamy bardzo dokładnie (by „pakunek” był szczelny) w aluminiową folię, układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę. Przed podaniem „pakunek” ostrożnie otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek, dokrawamy plastry do końca i podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.

Winogronowe delicje

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

1 duża kiść winogron (białe lub ciemne), 4 łyżki soku z winogron lub malin, 1 szklanka kremowej śmietany, gorący sos czekoladowy, 4 łyżeczki zrumienionych płatków migdałowych.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w porcjowych, szklanych pucharkach, zalewamy sokiem, wstawiamy do lodówki na 15 min. - owoce powinny się lekko wychłodzić. Przed podaniem przybieramy porcje ubitą śmietaną, polewamy gorącym sosem i posypujemy zrumienionymi migdałowymi płatkami.
Sos czekoladowy: szklankę słodkiej śmietany (może być niskoprocentowa) podgrzewamy w płaskim rondelku. Do ciepłej dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej) i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Sosu nie zagotowujemy. Gorącym, natychmiast po przygotowaniu, polewamy przygotowany wcześniej deser.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Zofia Czekalska "Sosenka" spoczęła na Powązkach Wojskowych

2024-05-23 14:34

[ TEMATY ]

Zofia Czekalska

PAP/Szymon Pulcyn

Zofia Czekalska ps. Sosenka, powstańcza łączniczka w zgrupowaniu "Chrobry II", sanitariuszka spoczęła w czwartek na Powązkach Wojskowych. Zmarła 14 maja w wieku 100 lat. Pośmiertnie została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Pogrzeb poprzedziła Msza żałobna w bazylice Świętego Krzyża.

"+Myślcie o innych, pomagajcie słabszym+ – takie było przesłanie Pani Zofii. Tym wartościom była wierna przez całe swoje długie życie. Dawała temu wyraz od młodości, najpierw działając w harcerstwie, a następnie uczestnicząc w Powstaniu Warszawskim jako łączniczka i sanitariuszka w Śródmieściu, gdzie niosła pomoc rannym podczas nierównej walki z niemieckimi okupantami. Swoją odwagą, dzielnością, wytrwałością i poświęceniem zasłużyła na podziw i wieczną pamięć" – napisał w liście skierowanym do uczestników uroczystości pogrzebowych prezydent RP Andrzej Duda z małżonką Agatą Kornhauser–Dudą.

CZYTAJ DALEJ

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Toronto: opieka paliatywna to sposób, by powiedzieć ludziom „masz godność”

2024-05-24 19:01

[ TEMATY ]

opieka paliatywna

Kanada

godność

Adobe Stock

Chcemy wskazywać na potrzebę rozwoju opieki paliatywnej nie tylko w Kanadzie, ale i na całym świecie – tak mówi bp Noël Simard, przewodniczący specjalnego sympozjum zorganizowanego w tym tygodniu od 21 do 23 maja w Toronto. Chodzi o spotkanie zwracające uwagę na terminalnie chorych pacjentów i sposoby oferowania im godnego życia aż do naturalnej śmierci. Ma to wielkie znaczenie w kraju, gdzie promuje się eutanazję, ale nie tylko tam.

„W stronę narracji nadziei: międzynarodowe, międzywyznaniowe sympozjum nt. opieki paliatywnej” – to tytuł konferencji, która odbyła się pod patronatem miejscowego episkopatu oraz Papieskiej Akademii Życia, a wziął w niej udział abp. Vincenzo Paglia, przewodniczący tej watykańskiej organizacji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję