Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne, pożywne zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z cielęcymi pulpecikami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego, o wyraźnym, warzywnym smaku rosołu, 1 mała puszka zielonej fasolki, 1 mała puszka zielonego groszku konserwowego.
Pulpety: 30 dag surowej cielęciny dwa razy zmielonej (ważne), 2 surowe białka, 1 łyżka siekanej pietruszki, szczypta soli i pieprzu i, gdy trzeba (w zależności od konsystencji mięsa), trochę tartej bułki.

Rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. Zmielone mięso łączymy z surowymi białkami i przyprawami, wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, dodajemy pietruszkę i, gdy trzeba, tartą bułkę; formujemy zgrabne, wielkości włoskiego orzecha, pulpety, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na gorący rosół dajemy odsączoną fasolkę i zielony groszek wraz z zalewą, na wrzątek wrzucamy pulpeciki, całość gotujemy na średnim ogniu ok. 5-7 min (czas zależy od wielkości pulpetów), aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Zupę podajemy gorącą z ziemniakami z wody, polanymi zrumienionym masłem lub ziemniakami purée obficie posypanymi koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Barszcz burakowy - wg kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 filiżanka suchej, przebranej białej fasoli, namoczonej w letniej wodzie, ugotowanej, (ale nie rozgotowanej), 4 średniej wielkości buraki upieczone w piekarniku, obrane ze skórki i starte na tarce do jarzyn z dużymi otworami, 1 szklanka soku z kiszonych buraków, 25 dag wieprzowej kiełbasy (może być czosnkowa), 25 dag upieczonego, pokrojonego w kostkę schabu karkowego wraz z tłuszczem z pieczenia, 3 szklanki esencjonalnego rosołu, 1 duża cebula, olej do zasmażenia, ziarna pieprzu i angielskiego ziela, liść laurowy, sól, cukier, ocet winny lub sok z cytryny, szklanka gęstej śmietany.

Na gorącym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy obraną z błonki, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, smażymy razem przez 2 min., często mieszając, następnie odstawiamy.
Do garnka dajemy utarte buraki, kropimy lekko cytryną, dodajemy rosół, przyprawy - zagotowujemy. Do gorącego barszczu dodajemy zasmażoną z kiełbasą cebulę, odsączoną fasolę, pokrojony w kostkę schab karkowy wraz z tłuszczem, w którym się smażył - gotujemy razem 5 min. Po zdjęciu z ognia wlewamy sok z kiszonych buraków, lekko spienioną śmietanę i raz jeszcze doprawiamy, by wydobyć z zupy znakomity smak. Barszczu nie zagotowujemy. Podajemy z gorącymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Anna Popek: Pomogła mi Maryja

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Karol Porwich/Niedziela

Co Anna Popek mówi o rodzinie, jak radzi sobie z trudnościami i jaką ma receptę na dobry dzień?

Kiedy myślę o rodzinie, to dochodzę do wniosku, że nie ma poza nią życia. W najbardziej naturalny sposób tworzy przestrzeń, żeby być kochanym i pożytecznym. Wydaje mi się, że bycie pożytecznym to wielki przywilej i nasze zadanie na świecie. Jest potrzebne, żeby uzasadnić swoje bycie tutaj. I rodzina taką przestrzeń daje.
CZYTAJ DALEJ

Mało znane fakty z życia św. o. Maksymiliana Marii Kolbego

[ TEMATY ]

św. Maksymilian Kolbe

Archiwum Ojców Franciszkanów w Niepokalanowie

o. Maksymilian Kolbe

o. Maksymilian Kolbe

O. Maksymilian Maria Kolbe - założyciel Rycerstwa Niepokalanej, miesięcznika „Rycerza Niepokalanej”, Radia Niepokalanów oraz klasztoru w Niepokalanowie, a jednocześnie pasjonat kosmosu oraz militariów, znawcy mediów, misjonarza i męczennika. Franciszkanin dobrowolnie przyjął śmierć głodową w obozie Auschwitz-Birkenau ratując współwięźnia - Franciszka Gajowniczka.

Rajmund Kolbe urodził się 8 stycznia 1894 roku w Zduńskiej Woli. Wstąpił do zakonu franciszkanów we Lwowie, gdzie otrzymał imię Maksymilian. Studia w Rzymie zakończył obroną dwóch doktoratów (z filozofii i teologii), tam również założył stowarzyszenie „Rycerstwo Niepokalanej”. Po powrocie do Polski powołał do życia klasztor Niepokalanów (zwany „Grodem Maryi”) we wsi Paprotnia (gmina Teresin, woj. mazowieckie) oraz zaczął wydawać pismo „Rycerz Niepokalanej”.
CZYTAJ DALEJ

Spór o in vitro w podręczniku do HiT - jest rozstrzygnięcie sprawy sądowej

2025-01-08 17:50

[ TEMATY ]

historia

red

Minister edukacji i państwo Mieszczankowscy, według których treści zawarte w podręczniku do HiT naruszały cześć i godność osób urodzonych dzięki in vitro, postanowili zakończyć spór sądowy i podpisali ugodę. Zdecydowali się cofnąć powództwo w całości – przekazał PAP resort.

Resort edukacji wydał w środę oświadczenie w tej sprawie.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję