(Przepis na 1 porcję)
2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 12 dag), 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 2 połówki brzoskwiń (najlepiej z kompotu), sok z kompotu, do panierowania - mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.
Pozbawioną żyłek wątróbkę oprószamy przyprawami wymieszanymi z mąką, stawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju smażymy boczek, gdy się zrumieni, zdejmujemy skwarki cedzakową łyżką, a na tłuszczu smażymy plasterki wątróbki, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do kamionkowej kokilki, polewamy łyżką soku z brzoskwiń, stawiamy w ciepłe miejsce, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlewamy łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażamy. Na wygrzanym talerzu układamy plastry wątróbki, nakrywamy cebulą z owocami, polewamy wytworzonym sosem. Potrawę podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu