(Przepis na 1 porcję)
2 kromki czerstwego pszennego chleba (bez skórki), 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka białego śmietankowego sera, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego (pikantnego) sera, 1/2 łyżeczki lubianych ziół przyprawowych (np. kminek, zioła prowansalskie), sól i pieprz, jajko.
Małą, jednoporcjową kokilkę do zapiekania smarujemy połową masła, na spodzie układamy kromkę chleba uformowaną w taki sposób, by dokładnie przykrywała spód. Sery rozcieramy z żółtkiem i przyprawami, łączymy z ubitym białkiem, nakładamy na chleb, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugą kromką chleba (może być pokruszony) i rozkładamy pozostałe masło. Zapiekamy w temp. 180 o C przez ok. 15-20 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z dużą porcją surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu