Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczne smakołyki wg przepisów ze staropolskiej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makowe biszkopciki

Ten wspaniały wigilijny deser wymyśliły nasze mądre babki i prababki w bardzo trudnych czasach, kiedy nawet nie marzono o bakaliach. Deser przyjął się, a w naszych czasach zaliczany jest do potraw tradycyjnych.

Okrągłe biszkoptowe ciasteczka, 1 szklanka suchego maku, 1/2 szklanki płynnego miodu (kto lubi, może dodać więcej), 1/2 łyżeczki esencji zapachowej - arakowej lub rumowej,1 szklanka dobrze wysmażonych konfitur z wiśni lub aronii, kto lubi - drobno posiekana, usmażona w cukrze łodyga arcydzięgla.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wypłukany, dwukrotnie sparzony mak odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie cedzimy na gęstym sicie, przepuszczamy dwa lub trzy razy przez maszynkę z małym sitkiem, dodajemy płynny miód, esencję zapachową i dokładnie mieszamy.
Na każdym biszkoptowym ciasteczku kładziemy porcję konfitur, pozostałe konfitury dodajemy do maku, mieszamy i doprawiamy masę makową - powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna. Na pół godziny przed podaniem deseru przygotowany mak rozkładamy w równych ilościach na ciasteczka, wyrównujemy powierzchnię, przybieramy łodyżkami smażonego w cukrze arcydzięgla lub według własnych upodobań.

Śledzie po staropolsku w pikantnym sosie

przepis wg cioci Godziszewskiej

Przepis na średniej wielkości półmisek

Reklama

4 śledzie mleczaki lub 1 opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą i 15 dag śledziowego mleczu.
Sos: 1 duża cebula, 1 duże kwaskowe jabłko (lub 2 mniejsze), sok z cytryny, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki musztardy delikatesowej, mleczko ze śledzi, 2 jajka ugotowane na twardo, cukier, zielenina.

Śledzie mleczaki moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół. Wymoczone mlecze odkładamy. Pozbawione skóry, wyfiletowane śledzie dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmiski, kropimy sokiem z cytryny.
Sos: Mlecze i żółtka wyjęte z ugotowanych na twardo jaj przecieramy przez ostre, rzadkie sito, dodajemy oliwę, musztardę, szczyptę cukru, ucieramy. Do roztartej masy dodajemy utarte na drobnej tarce do jarzyn jabłka i cebulę, składniki łączymy. Gdy trzeba - doprawiamy do smaku według własnych upodobań świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Przygotowane śledzie zalewamy sosem, półmisek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem przybieramy zieleniną i posypujemy drobno posiekanymi białkami.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święto muzyki Mozarta ponad granicami - 33. Festiwal Mozartowski w Warszawie i w Wiedniu

2024-05-16 16:34

[ TEMATY ]

Warszawa

Wiedeń

Mozart

koncerty

PAP MediaRoom/Stach Leszczyński

dr hab. Alicja Węgorzewska-Whiskerd, dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej

dr hab. Alicja Węgorzewska-Whiskerd, dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej

Spektakle operowe, koncerty muzyki symfonicznej i kameralnej, dzieła oratoryjne – skomponowane przez jednego z największych geniuszy muzycznych świata - Wolfganga Amadeusza Mozarta - wypełnią program 33. Festiwalu Mozartowskiego w Warszawie. Święto miłośników twórczości jednego z klasyków wiedeńskich rozpoczęło się w Warszawie 13 maja, ale koncerty tegorocznego Festiwalu odbędą się również w Wiedniu.

Materiał wideo do pobrania: https://pap-mediaroom.pl/ludzie-i-kultura/swieto-muzyki-mozarta-ponad-granicami-33-festiwal-mozartowski-w-warszawie-i-w

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 17.): Ale nudy!

2024-05-16 20:55

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić z nudą w czasie różańca? Czy trzeba ciągle myśleć o zdrowaśkach? Co łączy różaniec z drzewem i z kroplówką? Zapraszamy na siedemnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, jak Maryja dokarmia duszę na różańcu.

CZYTAJ DALEJ

Ksiądz Jan Długosz w różnych odsłonach

2024-05-17 15:27

[ TEMATY ]

konkurs plastyczny

Kłobuck

parafia św. Marcina

ks. Jan Długosz

MOK

Maciej Orman/Niedziela

W Miejskim Ośrodku Kultury im. Władysława Sebyły w Kłobucku odbyła się gala podsumowująca II Regionalny Konkurs Plastyczny „W kłobuckim kościele jest skarbów wiele”, zorganizowany przez miejscową parafię św. Marcina – sanktuarium Matki Bożej Kłobuckiej Niepokalanej Ucieczki Grzeszników.

Tym razem uczestnicy mierzyli się z tematem: „Ksiądz Jan Długosz – polski kronikarz i... proboszcz w Kłobucku”. Ich zadaniem było wykonanie pracy o charakterze symbolicznym, ukazującej związek ks. Długosza ze sprawowaniem probostwa w Kłobucku w latach 1434-49.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję