Reklama

Kuchnia dla samotnych

Zupa staropolska

Gdy na świecie ziąb, a mróz przenika „do kości” - nic tak nie rozgrzeje i nie poprawi samopoczucia, jak talerz gorącej, pożywnej, mięsnej zupy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na 2 porcje

(duże talerze)

15 dag mięsa (gulaszowe wołowo-wieprzowe), 2 marchewki, 1 mały korzeń pietruszki, 1/4 bulwy średniej wielkości selera, 1 duża cebula, 2 plastry chudego, wędzonego boczku (10 dag), 1 szklanka soku pomidorowego lub 1 łyżka koncentratu albo pasty pomidorowej, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu, 1 mały liść laurowy, sól i pieprz, oliwa lub olej.

Jarzyny ucieramy na tarce ze średnimi otworami. Na oliwie podsmażamy plastry boczku, zrumienione z obu stron, przekładamy do garnka, a na pozostały po smażeniu tłuszcz (gdy trzeba - uzupełniamy) wrzucamy pokrojone w niewielkie kostki mięso. Przez chwilę podsmażamy, lekko rumieniąc, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy jarzyny, przyprawy, całość podlewamy szklanką rosołu i dusimy pod przykryciem przez 10-12 min. Przekładamy do garnka z boczkiem, dodajemy pozostały rosół, sok pomidorowy lub rozprowadzony w 2 łyżkach wody koncentrat. Gdy trzeba, całość lekko przyprawiamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż składniki będą miękkie. Zupa powinna mieć wyraźny, lekko pikantny, pomidorowy smak.
Podajemy każdą porcję z plastrem boczku, oddzielnie - zasmażane ziemniaki lub ziemniaki purée obficie posypane zieleniną. Zupa wraz z deserem może stanowić pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Po co się tak przejmujesz?

2024-05-09 22:01

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Dlaczego świat nie jest doskonały? Skąd bierze się w nas ciągła tęsknota za sprawiedliwością?

W tej atmosferze pełnej napięcia poznamy także historię mnicha, który podjął desperacką próbę ucieczki z klasztoru, ale niewytłumaczalna siła wciąż przyciągała go z powrotem. Czyżby sekretem była kartka pergaminu z tajemniczym napisem?

CZYTAJ DALEJ

Ważne jest nasze codzienne spotkanie z Bogiem

2024-04-15 15:07

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 16, 29-33.

Poniedziałek, 13 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie Najświętszej Maryi Panny Fatimskiej

CZYTAJ DALEJ

107. rocznica objawień Matki Bożej w Fatimie

2024-05-13 07:48

[ TEMATY ]

Fatima

Matka Boża Fatimska

pl.wikipedia.org

Łucja dos Santos wraz z młodszą Hiacyntą Marto

Łucja dos Santos wraz z młodszą Hiacyntą Marto

Dziś przypada 107. rocznica objawień Matki Bożej w Fatimie. Maryja w Fatimie przypomniała, że zdobycie nieba jest celem naszego życia - powiedział PAP kustosz Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach ks. Marian Mucha. Dodał, że objawienia są wciąż aktualne, ponieważ dziś ludzie żyją jakby Bóg nie istniał.

13 maja 1917 r. Matka Boża objawiła się trójce dzieci - rodzeństwu Franciszkowi i Hiacyncie Marto oraz ich kuzynce Łucji dos Santos, w portugalskiej miejscowości Cova da Iria, znajdującej się dwa i pół kilometra od Fatimy na drodze do Leirii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję