Składniki:
1 kg karczku, pół łyżki imbiru, pół łyżki przyprawy vegeta lub kucharek, 1-2 łyżeczki miodu naturalnego.
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 10 porcji, ułożyć je obok siebie w naczyniu, w którym będą się piekły. Przyprawy dokładnie wymieszać i równomiernie zasypać nimi mięso, pozostawić pod przykryciem w lodówce na noc. Na drugi dzień mięso zalać wodą, tak aby było nią przykryte; należy uważać, by nie spłukać przypraw. Piec pod przykryciem w mocno nagrzanym piekarniku ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso zmięknie. Jeśli w czasie pieczenia woda wyparuje, należy ją uzupełnić. Gdy mięso się upiecze, należy zlać wywar do małego naczynia (kubka) i dodać miód (1 - 2 łyżeczki - w zależności od smaku, wywar ma być lekko słodki), wymieszać i ponownie zalać mięso - polać każdy kawałek; piec pod przykryciem jeszcze ok. 20 min, aż mięso się zrumieni. Podawać do obiadu z ziemniakami i dowolnymi jarzynami lub surówkami.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu