S. Wojciecha Rdzanek, sercanka, jest obecnie przełożoną wspólnoty sióstr w Jaśliskach w archidiecezji przemyskiej. Zarówno goście, jak i same siostry przyznają, że potrawy s. Wojciechy są podobne do wykonawczyni - zawsze ze smakiem i gustem! S. Wojciecha jest współautorką przepisów kulinarnych zamieszczonych w książce „Kuchnia Sióstr Sercanek” i „Ciasta Sióstr Sercanek”.
Składniki:
Ciasto: 50 dkg mąki, 25 dkg masła, 20 dkg cukru pudru, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, ½ proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku rozpuszczonego w kwaśnej śmietanie
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Masa jabłkowa: 1 ½ kg jabłek, cukier do smaku, 2 galaretki w proszku (cytrynowe lub inne)
Masa orzechowa: 20 dkg orzechów mielonych, 4 łyżki mleka, 2 jajka, 25 dkg cukru, 25 dkg masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Upiec na złoty kolor 2 jednakowe placki.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i rozgotować, dodać cukier do smaku. Do gorących jabłek wsypać 2 galaretki w proszku, dobrze wymieszać. Wszystko wystudzić. Zimną, lekko stężoną masą posmarować placek (wyrównać nożem).
Zmielone orzechy zaparzyć z 4 łyżkami mleka i wymieszać. Jajka ubić na parze z cukrem. Masło utrzeć, dodawać po łyżce ubite i wystudzone jajka, powoli wciąż ucierając. Na koniec dodać orzechy. Masę orzechową nałożyć na jabłka (wyrównać), przykryć drugim plackiem i polać polewą.
Zebrała Jolanta Marszałek