Siostra Katarzyna, zmartwychwstanka, przygotowuje wraz z siostrą Apolonią w domu zakonnym w Częstochowie wspaniałe przetwory na zimę. Widok ich spiżarni jest naprawdę imponujący: półki uginające się od kolorowych słoi, w beczkach kapusta kiszona, warkocze czosnku i cebuli, w skrzyniach warzywa, które można przechowywać dłużej. Niejedna gospodyni mogłaby pozazdrościć takich zapasów.
Składniki:
3-4 kg papryki czerwonej, 2,5 l wody, 1 szklanka octu 10-procentowego, ½ szklanki cukru, ¼ szklanki soli, liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, czosnek
Wykonanie:
Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć, zanurzając na moment we wrzącej wodzie, a następnie ułożyć ciasno w wygotowanych i osuszonych słojach typu weka lub twist.
Przygotowanie zalewy:
Wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Dodać ocet i jeszcze raz zagotować. Następnie gorącym płynem zalać ułożoną w słojach paprykę. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku. Zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu