Stanisław Kibało, znany piekarz z Wrocławia-Leśnicy, został Wielkim Kanclerzem Kapituły Jadwiżańskiej Krzyża "Zasłużony dla Parafii św. Jadwigi we Wrocławiu-Leśnicy". Uhonorowano go nim też jako pierwszego w myśl zasady, że "aby móc nadawać, trzeba najpierw samemu posiadać".
Nominacja nikogo w Leśnicy nie zaskoczyła. Niektórzy mówią wręcz, że w Leśnicy życie toczy się wokół piekarni. Jej szef jest bowiem nie tylko przewodniczącym Zarządu Osiedla, starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych we Wrocławiu, ale i członkiem Zarządu Głównego Stowarzyszenia Piekarstwa RP. Chleb z jego piekarni je m.in. kard. Meissner, gdy przyjeżdża do Leśnicy, w której się urodził. To właśnie koloński metropolita poświęcił pomnik Jana Pawła II w Leśnicy, który stanął przy pętli tramwajowej z inicjatywy mieszkańców. Był to zresztą pierwszy pomnik, jaki postawiono obecnemu Ojcu Świętemu we Wrocławiu.
Natomiast na placu przy kościele z okazji 750-lecia miejscowej parafii stanęła statua jej patronki. I w tym przypadku była to inicjatywa mieszkańców. Ci, którzy byli w Leśnicy przed laty, mówią, że zmieniła się ona nie do poznania na plus.
- Bo nie samym chlebem człowiek żyje - przyznaje Stanisław Kibało. - Ludzie chętnie działają, gdy widzą sens. Zrzeszanie się i wspólne działanie to - jego zdaniem - często jedyna szansa na wyjście z problemów. Tych zaś nigdy nie brakuje. Mówiąc o tym wskazuje na własne zawodowe podwórko. Wielu piekarzy obawia się przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych przyznaje, że to wielkie wyzwanie dla polskich piekarzy. Daleki jest jednak od stwierdzenia, że rodzima gałąź tej branży jest w tej konfrontacji bez szans. Może zaś wiele o niej powiedzieć, bo działa w niej blisko 40 lat. Obecnie w piekarni Stanisława Kibały pracuje ponad 30 osób, po rozbudowie zakład liczy około 600 metrów kwadratowych. Dla porównania: gdy go przejmował, liczył on około 150 metrów kwadratowych powierzchni i pracowały w nim trzy osoby. Obecnie podczas doby wypieka się tutaj około tysiąca kilogramów pieczywa pszennego, mieszanego i półcukierniczego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu