Przygotowując stół do przyjęcia typu „herbatka” pamiętajmy o tym, by zastawa była jednego rodzaju. Najlepiej, jeśli będzie kolorowa i to pod kolor obrusa (może też być, ostatecznie, najwygodniejsza, biała).
Na stole stawiamy przed każdym krzesłem filiżanki z podstawkami i łyżeczką (znajduje się ona na talerzyku po prawej stronie), talerzyki do ciastek i ciast (po lewej stronie filiżanki) i odpowiednie sztućce (łyżeczka do tortów i ciast z kremami, widelczyk do ciast suchych, nożyk do ciast twardych i typu „pączek”). Sztućce umieszczamy nad talerzykiem równolegle do krawędzi stołu. Ich trzonki zwrócone są w kierunku ręki, którą będzie się je brać (łyżeczka i nóż będą zatem zwrócone trzonkiem w prawo, widelczyk trzonkiem w lewo. Najbliżej talerzyka umieścimy łyżeczkę, potem widelczyk, na końcu nożyk.
Na stole, dla wygody gości, powinno znajdować się kilka cukiernic (jedna na dwie osoby). W trakcie uroczystych „herbatek” nie podajemy białego cukru sypkiego. Powinien on być w kawałkach (trzcinowy) ewentualnie, w ostateczności, w kostkach (cukier z buraków cukrowych). Przy każdej cukiernicy powinny być szczypczyki do nakładania cukru. Można podać kilka gatunków cukru.
Na stole powinno się znajdować też kilka serwetników z papierowymi, ozdobnymi (pod kolor obrusa i zastawy) serwetkami.
Ciastka podajemy na odpowiednich półmiskach lub paterach, które nie powinny być za wysokie - nie mogą zasłaniać gościom osób siedzących naprzeciwko.
Kanapki powinny znajdować się z boku stołu na ozdobnej tacy przykrytej serwetą (pod kolor obrusa i zastawy). Obok tacy powinny znajdować się stojące jeden na drugim talerzyki i - ewentualnie - sztućce do kanapek (stosujemy do nich nóż i widelec deserowy, gdy są większe; najlepiej zatem, żeby były małe, takie na jeden kęs).
Najlepszą formą podawania herbaty byłaby samoobsługa. Goście mieliby do dyspozycji czajniczek z esencją i dzbanek z wrzątkiem, dzbanuszki z mlekiem i śmietanką, talerzyki z plasterkami cytryny i widelczykami do cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu