Reklama

Savoir-vivre

Jak podawać do stołu - serwis amerykański i familijny

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Są różne sposoby podawania potraw do stołu, przy którym siedzą goście - mniej i bardziej uroczyste. Do najmniej uroczystych należy tzw. serwis amerykański, stosowany dziś nagminnie w restauracjach (nawet tych dobrych) i w domach prywatnych. Jeszcze kilkanaście lat temu stwierdzano, że kwalifikuje się on tylko do poślednich, np. dworcowych, lokali. Zaczął się początkowo upowszechniać w USA, gdzie zawsze najmniej ceniono to, co eleganckie (stąd nazwa), a polega na tym, że kładzie się w kuchni na talerzu np. mięso, ziemniaki, gotowane warzywa i surówkę, i ten talerz stawia przed gościem na stół, podchodząc do niego z prawej strony.
Jeszcze dziś w trochę bardziej eleganckich restauracjach surówkę, gotowane warzywa, a nawet ziemniaki podaje się na oddzielnych talerzykach czy małych półmiskach. To jednak nadal serwis amerykański, ponieważ jego istotną cechą jest podawanie kilku potraw jednocześnie. Właściwy bowiem sposób podania jest następujący: najpierw podajemy jako zimną zakąskę (przystawkę) surówkę czy sałatkę, potem zupę, potem jako gorącą zakąskę (przystawkę) gotowane warzywa, a wreszcie danie główne - mięso z ziemniakami.
Serwis familijny, bardziej uroczysty, ale jeszcze nie w pełni uroczysty, stosuje się w wielu restauracjach i w domach prywatnych w trakcie niedzielnych, odświętnych czy świątecznych obiadów. Stawia się wtedy na stole, sukcesywnie, półmiski z sałatkami, surówkami, zimnymi przystawkami, gotowanymi czy pieczonymi warzywami, mięsem, ziemniakami i naczynia z chrzanem, grzybkami marynowanymi, śliwkami w occie itp. Goście obsługują się sami. Należy tylko pamiętać o tym, żeby jeden półmisek z daną potrawą, np. mięsem, przeznaczyć na 3-4 osoby i by były one tak rozstawione na stole, aby goście nie mieli problemów z sięganiem po nie.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wytrwajcie w miłości mojej!

2024-05-03 22:24

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Agata Kowalska

Wytrwajcie w miłości mojej! – mówi jeszcze Jezus. O miłość czy przyjaźń trzeba zabiegać, a kiedy się je otrzymuje, trzeba starać się, by ich nie spłoszyć, nie zmarnować, nie zniszczyć. Trzeba podjąć wysiłek, by w nich wytrwać. Rzeczy cenne nie przychodzą łatwo. Pojawiają się też niezmiernie rzadko, dlatego cenić je trzeba, kiedy się wreszcie je osiągnie, trzeba podjąć starania, by w nich wytrwać.

Ewangelia (J 15, 9-17)

CZYTAJ DALEJ

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych?

2024-05-02 07:20

[ TEMATY ]

wstrzemięźliwość

Adobe Stock

W związku z przypadającą w piątek, 3 maja, w Kościele katolickim uroczystością Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, głównej patronki kraju, katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.

Zgodnie z obowiązującymi w Kościele katolickim przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Post ścisły obowiązuje w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

CZYTAJ DALEJ

Papież w Trieście: spotkanie z migrantami i osobami niepełnosprawnymi

2024-05-04 14:54

[ TEMATY ]

Watykan

Monika Książek

Biskup Triestu, Enrico Trevisi, ogłosił program wizyty papieża w stolicy Friuli-Wenecji Julijskiej 7 lipca z okazji 50. Tygodnia Społecznego Katolików we Włoszech. Sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Włoch, abp Giuseppe Baturi, zapowiedział tę podróż w styczniu br.

Podczas prezentacji programu 50. Tygodnia Społecznego Katolików we Włoszech, który odbędzie się w Trieście w dniach od 3 do 7 lipca, ogłoszono niektóre szczegóły programu wizyty papieża Franciszka. Ma on przybyć do Triestu 7 lipca. Wcześniej włoscy biskupi i wierni spędzą w Trieście cały tydzień pod hasłem: "W sercu demokracji. Uczestnictwo między historią a przyszłością" i będą wspólnie dyskutować o rozwoju kraju.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję