Karpie pochodzą ze stawów przepływowych znajdujących się na terenie opactwa, w których prowadzona jest ekologiczna hodowla karpi. - Są one karmione pszenicą i kukurydzą, dlatego co roku cieszą się dużym uznaniem - mówi matka ksieni, Stefania Polkowska.
Oprócz nich w opactwie można nabyć również wypieki i inne potrawy na świąteczne stoły. - Polecamy uszka z grzybami i pierogi z kapustą i grzybami, sernik, makowiec, piernik, dżemy i powidła, miody oraz wiele innych słodkości - zachęca s. Polkowska.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Potrawy można nabywać wyłącznie w opactwie benedyktynek od poniedziałku do soboty w godzinach 9:00-16:30. Sprzedaż odbywa się na podwórzu opactwa. Wejście możliwe jest czarną bramą od ulicy Klasztornej.
- Natomiast z uwagi na duży ruch kołowy prosimy o nieparkowanie samochodów wzdłuż muru, ale na parkingu znajdującym się u zbiegu ulic Klasztorna i kard. Stefana Wyszyńskiego - podkreśla matka ksieni.
- Chcemy własną pracą zarobić na utrzymanie, więc to forma kwestowania na nasz klasztor. Dlatego z serca dziękujemy wszystkim ofiarodawcom, których codziennie obejmujemy modlitwą - dodaje mniszka.
Informacje dotyczące sprzedaży można uzyskać pod numerem telefonu 12 281 80 58 lub 507 677 825 bądź na stronie internetowej www.benedyktynki.eu.
Klasztor mniszek w Staniątkach został założony prawdopodobnie w 1216 r. Ten najstarszy klasztor benedyktynek w Polsce ufundował Klemens Jaksa Gryfita dla swojej córki Wizenny. Rozporządzeniem prezydenta Polski Andrzeja Dudy opactwo św. Wojciecha mniszek benedyktynek w Staniątkach stało się w maju 2020 r. pomnikiem historii. W ten sposób staniątecki zespół klasztorny został uznany zabytkiem o wyjątkowej wartości dla kultury narodowej.