Składniki:
3 jaja
125 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
80 g masła lub margaryny
3 łyżki rumu lub aromatu rumowego
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g śliwek
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Tłuszcz stopić i przestudzić. Następnie wraz z rumem wlać go do zmiksowanych żółtek i utrzeć. Około 2/3 śliwek kroimy w grubą kostkę, pozostałą część - w cienkie plasterki. Do masy żółtkowo-rumowej wsypujemy zmieszaną z proszkiem mąkę i ucieramy. Dodajemy pianę z białek i pokrojone w kostkę śliwki i delikatnie mieszamy.
Formy do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości, na wierzchu układamy plasterki śliwek, lekko je wciskając w ciasto.
Forma do muffinek ma 12 miejsc, warto zostawić jedno bez ciasta, a na czas pieczenia wlać tam wodę, to zapewni miękkość muffinom. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180oC.
Pomóż w rozwoju naszego portalu