Spacery jesienne i zimowe dla pobudzania odporności
Chociaż pogoda nie zawsze do tego zachęca, jesienią i zimą niezwykle istotna jest regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Wystarczy ubrać się odpowiednio, by zabezpieczyć organizm przed wychłodzeniem i nie dopuścić do przegrzania. Najlepiej spacerować w lesie, w parku lub w innym miejscu z dala od zanieczyszczeń powietrza.
Podczas umiarkowanej aktywności na świeżym powietrzu jesienią i zimą organizm ma kontakt z niższą temperaturą. Efektem jest stymulacja układu odpornościowego i usprawnienie bariery ochronnej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Rola odpoczynku i snu
W czasie snu organizm regeneruje się. Uruchamiają się wtedy procesy naprawcze. Prawidłowy sen trwający około 8 godzin pozytywnie wpływa na odporność - warto pamiętać o tym także jesienią i zimą.
Doceń rolę snu i staraj się chodzić spać codziennie o zbliżonej porze. Zadbaj o to, by przedtem dokładnie wywietrzyć sypialnię. Ułatwisz sobie zasypianie, gdy zjesz kolację 2-3 godziny wcześniej. Wieczorem ogranicz korzystanie z urządzeń elektronicznych. Zamiast tego możesz poczytać książkę lub posłuchać spokojnej muzyki.
Reklama
Odpoczynek i długi sen sprzyjają relaksowi. Unikanie przemęczenia to jeden z warunków sprawnego działania układu odpornościowego. Dlatego szczególnie jesienią i zimą ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy wysiłkiem a odpoczynkiem. Ćwiczenia rozciągające, medytacje, ulubiona lektura czy angażujące hobby to wspaniały sposób na odprężenie.
Uzupełnianie witamin – produkty naturalne i suplementy
Jesienią i zimą dbaj o dietę – postaw na ciepłe, sycące posiłki bogate w witaminy C, E, wit. z grupy B, kwas foliowy, selen, żelazo i cynk. Możesz uzupełniać witaminy i minerały w diecie, sięgając po dobrej jakości suplementy.
Od września warto także pamiętać o witaminie D, która przyjmowana regularnie wspiera organizm w walce z infekcjami i wzmacnia odporność. Należy ją stosować w odpowiedniej dawce codziennie od jesieni do wiosny, ponieważ w klimacie środkowoeuropejskim naturalna produkcja tej witaminy nie pokrywa zapotrzebowania organizmu. Suplementacja może być przydatna z uwagi na sezonowość wielu warzyw i owoców.
Dobrze jest też spożywać nabiał, zdrowe tłuszcze, nasiona, orzechy i produkty zbożowe takie jak kasze oraz pieczywo pełnoziarniste. Mięso, ryby i jaja należy jeść regularnie, ponieważ dostarczają wysokiej jakości białka i cennych tłuszczów zwierzęcych, które pozytywnie działają na odporność. Dlatego w jesienne i zimowe miesiące warto zwrócić uwagę na swoją dietą.
Odpowiednio zaplanowany jadłospis w połączeniu z suplementacją zapewni organizmowi dostawę wszystkich składników niezbędnych do budowania odporności. Takich informacji udzieliła mgr farm. Karina Braja – ekspertka z portalu rezerwacyjnego allecco.pl.
Produkty naturalne jako wsparcie odporności jesienią i zimą
Reklama
Codzienne pożywienie jesienią i zimą powinno być sycące i pełne wartościowych składników. Dlatego w diecie powinny pojawiać się warzywa pod każdą postacią – surowe, pieczone, gotowane, a także kiszone. Proces fermentacji nie tylko przedłuża trwałość jarzyn, ale też wpływa na składniki zawarte w pożywieniu. W kiszonych produktach znajdują się spore ilości antyoksydantów oraz probiotyków. Przeciwutleniacze pomagają zwalczyć wolne rodniki, a probiotyki wspomagają florę jelitową.
Warto też pić ciepłe napary ziołowe i herbaty. Dodatek miodu, imbiru czy soku malinowego zwiększy ich prozdrowotne właściwości.
Jesienią i zimą należy pamiętać o ubraniu dostosowanym do warunków atmosferycznych, o odpowiedniej dawce świeżego powietrza, aktywności i odpoczynku. Zadbaj o to, by w diecie pojawiały się cenne witaminy i minerały. Spożywaj ciepłe posiłki i nawadniaj się, a do napojów dodaj miód i imbir.