Składniki:
• 50 dag filetów z dorsza lub mintaja
• 1 cebula
• 2 łyżki masła klarowanego
• ćwierć szklanki soku z cytryny
• szklanka wody
• przyprawy (po łyżeczce): sól czosnkowa, vegeta, pieprz cytrynowy
• 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
• posiekany koperek lub natka pietruszki
• 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, troszkę posolić, przykryć i wstawić do piekarnika na 15 min. Po wyjęciu zostawić pod przykryciem 5-10 min, po czym zlać sos z ryby. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę i dusić, aż zmięknie. Podlać wodą, dodać przyprawy i zagotować. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać na gotujący się sos; mieszać, aż zgęstnieje. Sosem zalać rybę.
Naczynie z rybą wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 10 min. Danie podawać posypane posiekaną zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu