Składniki:
• 3 kg pomidorów
• 1 kg cebuli
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 łyżki soli
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1 1/2 szklanki cukru,
• 3/4 szklanki octu
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 1/4 łyżki chili,
• 1/2 łyżki curry,
• 1/2 łyżki białego pieprzu
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka ananasa
• 4 łyżeczki musztardy
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Tak przygotowane umieścić w dużym garnku, dodać sól i gotować ok. 1 godz. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę, czosnek i ananasa. Następnie dodać pozostałe składniki – oprócz syropu z ananasa i mąki ziemniaczanej. Gotować 30-40 min.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w syropie z ananasa, dodać do sosu, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze je zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.