Owoc głogu rozszerza naczynia wieńcowe, wzmacnia mięsień sercowy i obniża ciśnienie krwi, oraz jest pomocny w miażdżycy. Głóg jest bezpieczny dla organizmu – można go przyjmować w postaci odwaru lub gotowych preparatów przy nerwicach serca, bezsenności i wysokim ciśnieniu krwi.
Aby przyrządzić odwar, zalewamy na noc 3 łyżki suszonych i rozdrobnionych owoców głogu 1 szklanką chłodnej przegotowanej wody. Rano płyn ten przelewamy do innej szklanki, a owoce zagotowujemy w małej ilości wody. Otrzymany odwar mieszamy z oddzielonym napojem i pijemy 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Owoc dzikiej róży – ojciec Klimuszko twierdzi, że „dzika róża – ze wszystkich owoców, jakie rosną na terenie naszego kraju – ma najwięcej chyba wartości odżywczych, a ponadto zapobiega chorobom. Wskazane jest spożywanie powideł z owoców róży i picie herbaty z jej płatków”.
Dzika róża zatem to roślina, która nie tylko zdobi, ale i leczy. Jej owoce zawierają witaminy: A, B1, B2, C, E i K oraz minerały: magnez, żelazo, miedź, mangan oraz cynk. W medycynie ludowej owoce dzikiej róży były wykorzystywane jako środek ogólnie wzmacniający organizm i podnoszący odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasilają się przeziębienia oraz zachorowania na grypę. Z owoców róży przygotowywano dżemy, syropy, nalewki albo suszono je na herbaty. W tym celu, po usunięciu pestek wraz z ostrymi włoskami, suszono je w temperaturze nie wyższej niż 45°C. Taka herbata była zalecana osobom przemęczonym, po przebytych chorobach zakaźnych, a także przy zwiększonym wysiłku fizycznym i umysłowym.
Z owoców dzikiej róży można też przygotować odwar. 1 łyżkę rozdrobnionych owoców należy zalać szklanką wrzącej wody, podgrzewać 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić i pić jako napój wzmacniający, witaminowy.