Jest to skuteczny sposób na pozbycie się pozimowego zmęczenia, usunięcie z organizmu toksyn, poprawę kolorytu cery oraz na ogólne wzmocnienie.
Jaglaną kurację można przeprowadzić na kilka sposobów. Może to być tzw. monodieta, stosowana przez kilka dni, podczas której jemy gotowaną kaszę np. z olejem lnianym, lub jednodniowy post jaglany – spożywamy wówczas kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Można wybrać również jaglany detoks trwający od 12 do 21 dni. W tym czasie jemy trzy wartościowe posiłki w ciągu dnia, a naszą bazą jest kasza jaglana. Dodatkami powinny być świeże warzywa, owoce, orzechy i nasiona, takie jak: pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały, kokos, orzechy laskowe, pekan, włoskie i nerkowca; tłoczone na zimno oleje roślinne; białko roślinne: cieciorka, soczewica; białko zwierzęce: ryby, indyk, kurczak, dziczyzna; pozostałe zboża bezglutenowe: kasza gryczana, amarantus, komosa ryżowa, ryż pełnoziarnisty; mleka roślinne: ryżowe, jaglane, migdałowe; ponadto miód, ksylitol, daktyle oraz przyprawy naturalne.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
W czasie oczyszczania powinniśmy zrezygnować z nabiału: jogurtów, maślanek, serów, śmietany, masła, lodów; ze zbóż zawierających gluten: pszenicy, orkiszu, żyta, owsa, jęczmienia; z olejów i tłuszczów rafinowanych, margaryn, majonezu oraz masła; z orzechów: ziemnych, masła orzechowego; z ziemniaków; z produktów sojowych; z kawy, słodkich napojów gazowanych, alkoholu; z mięsa wołowego, wieprzowego, cielęciny, kiełbas, parówek, wędlin; cukru białego, brązowego, trzcinowego, syropu glukozowo-fruktozowego; z ketchupu, sztucznych mieszanek przypraw.
Należy pamiętać, że detoks wiąże się z oczyszczaniem organizmu, dlatego w czasie kuracji mogą się pojawić bóle głowy, senność, problemy trawienne oraz uczucie zmęczenia.
Mogą się też nasilić zmiany skórne – jest to reakcja na uwalnianie się toksyn na zewnątrz. Te objawy powinny jednak po kilku dniach ustąpić: skóra się rozświetli i będzie bardziej odżywiona, poprawi się trawienie, poczujemy też nowe pokłady energii.