Mało jest produktów o tak bogatej zawartości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak miód. Jego dobroczynne właściwości są znane od dawna i wykorzystywane zarówno do poprawienia kondycji fizycznej, jak i do leczenia wielu chorób oraz dolegliwości.
Oto przepisy na kilka kuracji do stosowania zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przy schorzeniach żołądka i dwunastnicy – należy pić codziennie miksturę sporządzoną w następujący sposób: łyżeczkę miodu rozpuścić w połowie szklanki przegotowanej chłodnej wody i zostawić na 12 godzin, aby zaktywizowały się zawarte w nim substancje. Roztwór wypity na 1-2 godziny przed jedzeniem powoduje zmniejszenie kwasowości, a spożyty bezpośrednio przed jedzeniem – jej wzrastanie.
W niedokrwistości i niedomaganiu wątroby – przez 2 miesiące, codziennie, można pić na czczo płyn sporządzony jak wcześniej, wzbogacony sokiem z połowy cytryny. Następnie na cztery tygodnie kurację należy przerwać, po czym znowu ją powtórzyć.
Przy chorobach nerek – wskazane jest popijanie herbaty z dzikiej róży z miodem: 15 g miodu na pół litra odwaru z owoców dzikiej róży.
Przy trudnościach z zasypianiem – przed udaniem się na odpoczynek należy wypić pół szklanki wody z rozpuszczonymi w niej dwiema łyżeczkami miodu.
Reklama
Przy anginie, chrypce, przeziębieniu – dobrze jest wieczorem wypijać kubek przegotowanego mleka z łyżeczką rozpuszczonego miodu i odrobiną masła, a w ciągu dnia przyjmować po łyżeczce miodu rozprowadzonego sokiem z cytryny lub sokiem z chrzanu.
W zapaleniu gardła i bólu przy przełykaniu – stosować płukanie płynem sporządzonym z 1 litra wody i jednej łyżeczki miodu (gotować przez 5 minut). Płyn ten może być także używany do płukania oczu (3 x dziennie).
Przy znacznym wyczerpaniu, osłabieniu po przebytej chorobie, przed psychicznym wysiłkiem – skuteczny w działaniu okazuje się napój sporządzony z pół litra kefiru zmieszanego z łyżeczką miodu, 2 łyżkami płatków owsianych i 1 żółtkiem; do napoju wlewa się sok z cytryny, stale mieszając, aż płatki zmiękną.