Spore opady i stosunkowo niskie temperatury sprawiły, że w lasach zaroiło się od grzybów. Oczywiście najsmaczniejsze są potrawy ze świeżych grzybów, ale co robić, gdy jest ich zbyt dużo? Można je wysuszyć, zamarynować, ale też zamrozić.
Jak mrozić surowe grzyby?
Do mrożenia na surowo wybiera się tylko młode grzyby. Nie wolno ich moczyć w wodzie! Kapelusze trzeba wytrzeć wilgotnym ręcznikiem kuchennym lub gąbką. Brudne rydze można opłukać w chłodnej wodzie i odłożyć do obsuszenia. Aby grzyby zachowały atrakcyjny wygląd, oczyszczone rozkłada się pojedynczą warstwą na tacy pokrytej folią spożywczą i wkłada do zamrażarki, nastawionej na najniższą temperaturę, na 8-10 godzin. Po tym czasie grzyby wkłada się do zamykanych pojemników lub torebek przeznaczonych do zamrażania żywności i umieszcza w zamrażarce. W jednym opakowaniu powinny się znajdować grzyby zebrane tego samego dnia. Każde opakowanie powinno być oznaczone datą zamrożenia. Świeże rydze przechowuje się w zamrażarce nie dłużej niż kilka miesięcy, bowiem długo przechowywane są niesmaczne, gorzknieją. Aby zapobiec gorzknieniu rydzów przed mrożeniem gotuje się je, smaży lub dusi. Po rozmrożeniu grzyby należy zużyć w ciągu 2-3 godzin – nie powinno się ich rozmrażać i ponownie zamrażać!
Pomóż w rozwoju naszego portalu